GÈLIDA TROBADA

El Rei i Torra: mil maneres d'evitar-se a l'Automobile

Es van eludir a consciència al saló malgrat compartir gairebé tot el dia i dinar a la mateixa taula

Hi va haver una freda encaixada però no van intercanviar cap paraula

67d31a3a-591a-4a7e-a1c7-05eec86f0274-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Un dia en què l’èter es va omplir de missatges de comiat a Alfredo Pérez Rubalcaba, molts dels quals destacaven la seva intel·ligència i el seu sentit d’Estat, també hi va haver lloc per a la política de baixos vols. El joc del gat i el ratolí que van protagonitzar ahir Quim Torra i el Reien l’Automobile Barcelona va divertir els que ho van presenciar, però potser va desentonar en una jornada marcada per la mort del principal estrateg del socialisme espanyol dels últims 40 anys.

No és que Felip VI i Torra, que fa gairebé un any va anunciar un boicot als actes organitzats per la Casa del Rei, no se saludessin. Però el president de la Generalitat va fer tot el que va poder per escenificar el seu malestar per haver de compartir espai amb qui, sobretot des delseu discurs del 3 d’octubre del 2017, s’ha convertit en la bèstia negra de l’independentisme.

Moment de la salutació entre Torra i el Rei / JORDI COTRINA

Torra no el va rebre amb la resta d’autoritats a les portes del pavelló que va acollir el dinar commemoratiu pels 100 anys del saló automobilístic, ni tampoc va participar en el besamans posterior. Va esperar dins, inquiet, al costat de la tarima on havia de tenir lloc la foto de família i allàes van donar la mà sense dirigir-se cap paraula.

Tampoc van parlar durant el dinar, tot i que per assumptes del protocol estaven asseguts a la mateixa taula. Com que era de diàmetre considerable i estaven asseguts un enfront de l’altre, elsva resultar fàcil continuar ignorant-se

Les circumstàncies havien provocat que tots dos es quedessin sols com a principals representants institucionals. El president del Govern,Pedro Sánchez, va anul·lar la seva assistència per seguir des de Madrid l’evolució de l’estat de salut de Rubalcaba. Quant a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, estava preparant el debat electoral que havien de tenir a la nit els candidats a les municipals i al seu lloc va participar en l’acte el gerent municipal, Jordi Martí. Com que ja estem en campanya, no hi va haver discursos ni del Rei ni de cap representant polític. Felip VI sí que va estampar la seva firma davant tots els assistents.

El Rei va correspondre al lleig inicial de Torra ambun menyspreu borbònic, secundat per la majoria dels dirigents de les empreses automobilístiques que els van acompanyar en el seu passeig posterior per la Fira. La situació va ser en ocasions còmica: Felip VI arribava a l’espai ocupat per alguna marca i, al costat de la ministra d’Indústria en funcions, Reyes Maroto, rebia explicacions sobre els nous models de cotxes. El president esperava pacientment uns metres més enrere, parlant amb els seus col·laboradors i ambuna cara de creixent fàstic, fins que arribava el seu torn. I llavors era ell el que s’interessava per les prestacions de tal vehicle o tal altre, o per la imparable implantació del motor elèctric.

Explicacions per torns

Notícies relacionades

Aquest joc va continuar durant bastant temps. El Rei es meravellava amb el nou Carmen, de la recuperada Hispano Suiza i Torra ho feia minuts després. El Rei transitava a pas lleuger entre els pavellons per visitar els models de Nissan; Torra arribava poc després, acompanyat de la consellera Àngels Chacón i resignat a escoltar explicacions de segona mà.

Felip VI i el president de la Generalitat havien començat el seu passeig pels estands a les quatre de la tarda. A les cinc, després d’haver vist els Maserati, Torra es va atipar i va deixar el Monarca sense acomiadar-se’n. I llavors va marxar a la Ciutat de la Justícia, a donar recolzament als processats per impulsar el referèndum de l’1-O,on de ben segur es va sentir molt més còmode.