TRIPLE CITA ELECTORAL

L'escrutini del 26-M s'allargarà fins a la matinada

Les dades de les europees no es poden donar a conèixer fins a les onze, quan tanquen els col·legis a Itàlia

El recompte de les municipals es coneixerà amb comptagotes a partir de les nou i després començarà l'autonòmic

zentauroepp48094343 celaa consejo ministros190510133525

zentauroepp48094343 celaa consejo ministros190510133525 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Toca patir. La nit electoral del 26-M es preveu llarga per a la ciutadania i anguniosament eterna per als partits. El Govern ha confirmat aquest divendres el que fins ara era un rumor que ningú volia creure:  el recompte dels comicis pot allargar-se fins a les dues de la matinada. ¿Per què? Dues raons. Una. Itàlia no tanca els seus col·legis electorals fins a les onze de la nit. Això obliga la resta de països de la UE a no fer públiques les dades de l’escrutini fins aquella hora, per no interferir en els votants italians. Els sobres al Parlament Europeu seran els primers que s’obriran per recomptar, però no es donaran a conèixer fins a les onze. 

Quan s’hagin recomptat, els membres de les meses electorals obriran els sobres delscomicis municipals. És possible que a partir de les nou de la nit es comencin a donar els resultats d’algunes poblacions petites, amb escassos vots, que hagin recomptat en poc temps les paperetes europees i comencin a comptar les municipals. Però, adverteixen des de l’Executiu, l’avanç es preveu bastant lent. 

Notícies relacionades

Finalment, ja acabat l’escrutini europeu i municipal, es recomptaran les urnes de les autonomies que es presenten (Aragó, Astúries, les Balears, les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Múrcia, Navarra i La Rioja) i després d’elles, les dels consells i cabildos insulars. 

El mapa final per territoris pot no estar llest fins a les dues de la matinada, segons ha explicat la ministra portaveu, Isabel Celaá, després de la roda de premsa del Consell de Ministres.