Andalusia suprimeix l'ajuda a una web que compilava la identitat de 100.000 víctimes del franquisme

La Conselleria de Cultura, en mans del PP, esgrimeix el greuge comparatiu al ser l'única associació que no es presentava a la convocatòria pública

Els responsables de la web Todos los nombres alerten del risc de desaparició del treball

zentauroepp46714828 fotodeldia  graf5452  antequera  m laga   26 01 2019   el pr190423181510

zentauroepp46714828 fotodeldia graf5452 antequera m laga 26 01 2019 el pr190423181510 / Rafa Alcaide

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El criteri que té la nova Junta d’Andalusia sobre la memòria història, llei que pretén derogar per substituir per una “de la concòrdia”, ja s’ha deixat notar a la pràctica. El Govern del PP i Ciutadans ha retirat la subvenció nominativa de 10.000 euros que es concedia des de fa una dècada a la web encarregada de compilar la identitat de gairebé 100.000 represaliats pel franquisme al sud d’Espanya, segons denuncien les associacions memorialistes responsables de la pàgina. Des de la Conselleria andalusa de Cultura ho justifiquen perquè eral’única subvenció nominativa que es produïa, i entenen que es produeix un greuge comparatiu amb els projectes de la resta d’associacions, fins a 64, que opten a aquest tipus d’ajuts.

Cecilio Gordillo, membre del Grup de Treball Recuperant la Memòria de la Història Social d’Andalusia de CGT-A (RMHSA), l’entitat darrere de la webTodos los nombres juntament amb l’Associació Nuestra Memoria, explica que durant nou anys es van presentar a la convocatòria de subvencions. No obstant, el 2016, des de la Direcció General de la Memòria Històrica els van advertir que, després d’un avís de la Intervenció, d’ara endavant l’ajuda es tramitaria com a subvenció nominativa, incloent-la com una partida diferenciada en els Pressupostos generals de la Comunitat. Uns diners que es destinen al manteniment del servidor on s’allotja i com a compensació per alsdos historiadors que s’encarreguen de verificar i comprovar les dades abans d’incorporar-les a la base de dades.

“Ens van explicar que hi havia dificultat de donar-li cobertura administrativa a un projecte que no té un període de temps concret, ja ens agradaria a nosaltres que el tingués”, lamenta. Entén que és el primer pas per eliminar l’ajuda, ja que tot i que es presentaran sense problema a la convocatòria, “com ja vam fer altres anys”, estan convençuts que en pròximes edicions serà rebutjada amb l’excusa que ja van rebre fons, la qual cosa acabaria comportant el tancament i la desaparició de la base de dades.

Notícies relacionades

El canvi de Govern després de les eleccions del 2 de desembre passat va fer a les associacions memorialistes témer-se el pitjor. Especialment després que Vox, un dels puntuals que sosté el PP i Cs en el Govern insistís a plantejar la derogació de la “ideològica i totalitària” llei de la memòria històrica, que segons el seu parer fomenta la desigualtat, com a condició per tirar endavant els Pressupostos, i els populars deixaran clara la seva intenció de substituir-la per una llei de concordia. De fet, des de Vox no han dubtat a referir-se alspartits i associacions que defensen el compliment de la llei de memòria històrica com a "cercadors d’ossos". Els responsables de la web van augurar llavors una “situació d’inestabilitat que pot comprometre la supervivència de la web”, tot i que van deixar clar també que “no llançarien la tovallola”, convençuts que el “memorialisme no es troba en una situació pitjor que fa quinze anys quan va fer els seus primers passos”. “Avui més que mai és necessari mantenir-la”, van afirmar, iniciant una campanya de micromecenatge, que amb prou feines ha recaptat 6.480 euros.

La web Todos los Nombres és el lloc de referència contra l’oblit de la repressió franquista sota la premissa que els represaliats “han de ser objecte de reparació ètica i reconeixement públic”. En el dia d’avui és l’única compilació que inclou referències a desapareguts i afusellats a ExtremaduraAndalusia i el Nord de l’Àfrica, i inclou a la seva base de dades un total de 97.615 persones, així com 821 microbiografies d’aquests i 1.427 documents de consulta per a familiars i investigadors. Cada any rep més de 200.000 visites de diversos punts del món.