JUDICI AL PROCÉS

"Els Mossos venien amb intenció de complir el mandat judicial", declara un votant de l'1-O

Els testimonis diuen que els Mossos van estar "com en qualsevol convocatòria electoral"

Una parella, identificada al cridar "força" i "pit i collons" a la sala de vistes

6cebb50b-199f-4cc4-8e2b-5778787a5101-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els votants de l’1-O proposats per la defensa de Jordi Sànchez i Jordi Turull han anat al llarg de la setmana descrivint una consulta electoral que consideren "normal" i que va transcórrer de forma "festiva", sense incidents. Aquest dijous li va tocar el torn a diverses persones de les que van interlocutar amb la parella de Mossos que es van personar a les escoles. Tots ells van coincidir a explicar que van anar-hi amb la "intenció d’exercitar" el mandat judicial, però ho van descartar pel gran nombre de persones concentrades i el risc de "forçar una situació de certa tensió".

El que va inaugurar aquesta tanda de testimonis va ser Antoni Altaió, horticultor de Sentmenat, que va explicar que "els Mossos van anar allà com en qualsevol jornada electoral" i ell va interlocutar diverses vegades amb ells. "Venien amb la intenció d’exercitar les seves ordres" i de complir "la resolució judicial" del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

"No ho van poder fer perquè durant aquesta matinada, ens vam organitzar tota la gent que era allà, perquè la voluntat era poder votar i garantir que es pogués votar. Per això a la parella de Mossos se li va dir que la jutge Armas establia que s’havia de garantir la pau social. Van entendre que forçar una situació de certa tensió sent només dues persones... Ens van dir que haurien d’aixecar acta i que havien de comunicar-l’hi a la comissària", va declarar.

Altaió també va destacar que no podia parlar de l’"1-O sense parlar en primera persona del plural perquè va ser una fita col·lectiva". Va insistir que, "tot i que hi hagués una disposició del Tribunal Constitucional i una interlocutòria de la jutge", tenien "ganes de manifestar la nostra discordança amb aquestes decisions" i van considerar que "obstaculitzant de manera pacífica" l’actuació policial era "una desobediència civil legítima".

Malgrat aquest coneixement de com va transcórrer la jornada, va dir que ignorava com van arribar les urnes. Un altre dels testimonis va explicar que algú "disfressat" les va portar en un cotxe. En qualsevol cas Rosa Poch, de Vallbona d’Anoia, va ser més explícita que altres testimonis: Hi havia "certa preocupació que vingués la policia a robar-nos-les".

'Força' i 'pit i collons'

Notícies relacionades

Mentre declarava l’últim s’ha produït un petit incident a la sala de vistes que ha portat la policia a identificar tres persones. Prèviament, l’agent judicial havia hagut de cridar l’atenció en dues ocasions al públic per riure mentre declarava un policia nacional jubilat, Nemesio Fuentes, que va explicar que "es va autoproclamar" membre d’una mesa electoral i va negar que el policia que en els vídeos es veu com li impacta una cadira caigués a terra. Segons la seva opinió, va caure perquè va trepitjar vidres de la porta que havien trencat els agents. Quan la sessió arribava a la fi, una parella es va aixecar amb el puny aixecat i la policia va procedir a identificar-la, la dona va cridar "força” i l’home va dir "pit i collons".

Aquesta pràctica es realitza per prendre la filiació de la persona que no es comporta adequadament i impedir que pugui tornar a accedir al Suprem com a públic. No és la primera vegada que es posa en pràctica. Fins ara s’han expulsat almenys quatre persones per lluir samarretes de "llibertat presos polítics" i cridar "visca la república".