CITA AMB LES URNES

Colau, únic obstacle per a ERC en les seves dues batalles del 26-M

L'alcaldessa parteix al capdavant a BCN però obtindria gairebé el mateix recolzament que Ernest Maragall

Les europees donarien el lideratge sobiranista a Junqueras i un sol escó a Puigdemont

zentauroepp48085875 como de ada colau y ernest maragall foto laia garcia190509212300

zentauroepp48085875 como de ada colau y ernest maragall foto laia garcia190509212300

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Entre totes les batalles polítiques que s’entaularan a Catalunya el 26 de maig, dos sobresurten per la seva transcendència: la de l’Ajuntament de Barcelona i el nou duel per l’hegemonia independentista, aquesta vegada en primera persona, entre Oriol Junqueras i Carles Puigdemont. Esquerra Republicana parteix amb opcions de guanyar en aquests dos àmbits, fet que consolidaria el partit com a referent indiscutible del sobiranisme i podria accelerar la convocatòria d’unes eleccions al Parlament.

El sondeig del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) dona esperances als republicans als dos fronts. Però a Barcelona no ho tindrà fàcil. La situació és pràcticament d’empat tècnic, però segons el baròmetre Ada Colau surt per davant d’Ernest Maragall. L’alcaldessa tornaria a guanyar les eleccions municipals, amb 10 o 11 regidors, però dona al candidat d’ERC una forquilla d’entre 9 i 11.

La situació és tan ajustada que el baròmetre del CIS només dona una dècima de diferència a les dues llistes que es disputen la victòria. Colau obtindria un 23% dels vots, i Maragall, la gran aposta d’Oriol Junqueras per guanyar la ciutat de Barcelona per a l’independentisme, un 22,9%.

Les dues llistes favorites quedarien clarament per davant dels seus tres immediats perseguidors, que també estan molt igualats. Tercer seria el PSC: Jaume Collboni tindria 6 o 7 regidors amb un 12,9% dels vots. Superaria els quatre que té actualment, però seria un resultat que es queda per sota de les expectatives dels socialistes després dels bons números de les generals. Tot i que també és possible que hi hagi hagut moviments posteriors al sondeig, perquè les entrevistes per a la seva elaboració es van fer entre el 21 de març i el 23 d’abril, abans de la victòria de Pedro Sánchez en les eleccions generals.

Difícil majoria alternativa

En cas de confirmar-se, amb els números del CIS n’hi podria haver prou perquè Ada Colau repetís com a alcaldessa, perquè difícilment una majoria alternativa arribaria als 21 regidors que donen la majoria absoluta a l’Ajuntament. No obstant, la candidata de Barcelona en Comú es veuria abocada gairebé amb tota seguretat a governar amb les estretors que ja ha patit en l’actual mandat.

Per darrere estaria la llista de Manuel Valls (11,9% i 5 o 6 representants) i la de Junts per Catalunya, encapçalada per l’exconseller Joaquim Forn, en presó provisional (11,2%, entre 5 i 7 regidors). La candidatura nacionalista, que el 2015 i amb Xavier Trias de candidat va disputar la victòria a Colau fins a l’últim minut, podria perdre fins a la meitat dels seus 10 seients. En qualsevol cas, sembla clar que ERC s’emportarà amb claredat el duel independentista a Barcelona.

El PP de Josep Bou, que podria mantenir els seus 3 representants actuals o perdre’n 1 amb el 6% dels vots, i la CUP, que conservaria 2 dels 3 regidors que té ara amb el 5,3% dels vots, tancarien la llista de grups de l’Ajuntament. El CIS no dona opcions a la capital catalana ni a Vox ni a la candidatura de Jordi Graupera.

Duel entre líders

Notícies relacionades

Però serà en les eleccions europees on els dos principals referents de l’independentisme s’enfrontin cara a cara. Tot i el veto inicial de la Junta Electoral Puigdemont encapçalarà la llista de JxCat a l’Europarlament després que aquest dijous rebés l’aval definitiu del Tribunal Constitucional. El mateix farà Junqueras amb Ara Repúbliques, que agrupa Esquerra, Bildu i el BNG.

Tot i que el CIS no desglossa els resultats de les europees per comunitats, perquè són eleccions de circumscripció única, atorga escó als dos líders independentistes. Puigdemont, la presència del qual ha impedit que l’entorn postconvergent es presenti aquesta vegada al costat del PNB, seria l’únic elegit de la seva llista, mentre que la que encapçala Junqueras obtindria tres representants. Si es confirma, i tot i que existeix un informe desfavorable del Parlament Europeu, l’expresident obriria una nova batalla legal per mirar d’ocupar el seu escó sense ser detingut abans.