"CAIXA DE SOLIDARITAT"

Dipositen 3,7 milions per sufragar part de la fiança als alts càrrecs del Govern

Encara queden per abonar 2,1 milions d'euros perquè els béns dels 30 processats no siguin embargats

zentauroepp47382550 madrid 16 03 2019  pol tica   manifestaci n independentista 190316202243

zentauroepp47382550 madrid 16 03 2019 pol tica manifestaci n independentista 190316202243 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La "caixa de solidaritat" del procés, creada per les entitats sobiranistes el 8 de maig del 2017 i reconvertida en fundació autònoma a fi de recollir fons per donar suport econòmicament als sancionats o investigats, ja ha dipositat part de la fiança imposada a 30 alts càrrecs de la Generalitat del Govern de Carles Puigdemont per haver participat presumptament en l’organització del referèndum de l’1-O.

L’apoderada d’aquesta organització, l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert, que no ha participat en la roda de premsa, ha abonat aquest dimecres 3,7 milions d’euros per liquidar una fiança de 5,8 milions d’euros. Per tant, encara queden per pagar uns 2,1 milions d’euros i demanen a la ciutadania incrementar les seves donacions.

Avui aquests fons estan sota mínims, després d’haver abonant un total de 6,2 milions d’euros en fiances, uns 122.000 euros en multes i uns 40.000 euros per casos concrets d’activistes sense càrrec públic. En aquest sac s’acumula el pagament de les condemnes per la consulta del 9-N, les fiances dels exconsellers, la de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la de l’expresident Carles Puigdemont a Alemanya; els 4,9 milions d’euros per la sentència del Tribunal de Comptes a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, entre d’altres. 

L’expresident del Parlament, Ernest Benach, garant d’aquest dipòsit, ha assegurat que des del 9 d’abril s’han recollit prop de 2,5 milions d’euros per al pagament específic de la fiança als alts càrrecs del Govern. "La nostra funció és continuar recaptant i intentat cobrir aquest cas i altres que se’ns presentin. Hem d’agrair a tanta i tanta gent el que és una mostra més del valor que el poble de Catalunya dona al concepte de solidaritat. Res té sentit, ni la causa, ni les explicacions, ni l’argumentació, i hem d’estalviar el sofriment", ha afegit.

Notícies relacionades

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha insistit en una "nova crida a la solidaritat" davant d’"una nova demostració de la repressió de l’Estat". "Es persegueix tot això que fa olor de llibertat d’expressió", ha conclòs, i ha carregat contra la "persecució" de servidors públics que "van treballar perquè la gent s’expressés en les urnes l’1-O".

Per la seva banda, la dirigent de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que la causa del jutjat número 13 de Barcelona és una "vulneració de drets total, flagrant i absoluta". "El referèndum no és un delicte, haver ajudat a organitzar-lo és la millor causa col·lectiva que ha fet aquest país en les ultimes dècades", ha assegurat, i ha afirmat que "se’ls imputen despeses com obres en edificis amb la Generalitat que no tenen res a veure amb el referèndum".