comicis del 26-M

El Suprem considera que Puigdemont pot ser candidat però passa la decisió als jutges

L'alt tribunal recorda que l'expresident no es presenta en «causa d'inelegibilitat»

L'expresident de la Generalitat, Clara Ponsatí i Toni Comín mantenen la seva intenció de fer campanya independentment del veredicte

zentauroepp46768360 l expresident carles puigdemont durant l atenci  als mitjans190130142605

zentauroepp46768360 l expresident carles puigdemont durant l atenci als mitjans190130142605 / Natalia Segura

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La sala tercera del Tribunal Suprem  ha ordenat als jutjats contenciosos-administratius de Madrid que siguin ells els que resolguin immediatament si l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Antoni Comín i Clara Ponsatí, fugits de la Justícia, es poden presentar a les eleccions al Parlament Europeu del 26 de maig. 

Per unanimitat, el Suprem ha ordenat als jutjats competents de Madrid que resolguin immediatament aquests recursos, “tenint en compte que en els senyors Puigdemont i Casamajó, Comín i Oliveres, la senyora Ponsatí i Obiols, segons el parer d’aquesta Sala, no hi ha causa d’inelegibilitat”. 

Divendres passat la Fiscalia de Madrid va ser qui va deixar entreveure la possibilitat que l’expresident de la Generalitat, Clara Ponsatí i Toni Comín poguessin presentar-se a l’eleccions europees del 26 de maig amb la llista ‘Lliures per Europa’ argumentant que la resolució de la Junta Electoral Central (amb quatre vots particulars), després del recurs interposat per PP i Ciutadans, podria vulnerar el seu dret “fonamental de sufragi passiu”.

Aquesta primera decisió va ser recorreguda per Carles Puigdemont. El jutjat madrileny va entendre que la resolució de la Junta “planteja qüestions que afecten tant la inelegibilitat dels candidats com la proclamació de les candidatures”, temes, afirmen, que estan relacionats; per tant, ha de ser el Suprem qui estableixi el criteri jurídic a seguir.

Amb el nou front obert, Puigdemont, Ponsatí i Comín mantenen la seva intenció de participar en la campanya electoral dels comicis europeus independentment de quina sigui la decisió final. En una roda de premsa celebrada ahir a Brussel·les, l’expresident de la Generalitat va acusar el PP i Ciutadans de voler-los apartar de la cursa electoral i perjudicar-los. “És un intent d’apartar-nos i no és un bon punt de partida” perquè “preferiria estar parlant del nostre programa per aconseguir recolzaments i no haver d’estar remuntant i jugant contra la junta electoral. Tenim la sensació d’estar jugant un partit amb l’àrbitre en contra”, va assenyalar Carles Puigdemont.

Les possibles sortides

Notícies relacionades

Si la decisió és contra la candidatura, serien els tres candidats provisionals de la llista de Junts Per Catalunya, Gonzalo BoyeXavier Trias i Beatriz Talegón, els que prendran part en els comicis. No obstant, a més de la clara intenció de Puigdemont, Ponsatí i Comín de seguir en campanya, Gonzalo Boye (advocat de l’expresident), té previst presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional per al que disposarà de dos dies, i la cort tindrà tres dies més per resoldre’l. També estan estudiant presentar una pregunta prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la UE.

Clara Ponsatí i Toni Comín també es mantenen ferms en les seves intencions de presentar-se. “Passi el que passi aquest combat seguirà. Si hem d’anar a altres instàncies hi anirem, i tinc la convicció que és un combat que guanyarem”, va apuntar l’exconsellera. Comín s’ha pronunciat en el mateix sentit, i ha recordat que quan demanen “solidaritat dels demòcrates europeus ho fem no només en nom de la independència de Catalunya sinó en nom de la democràcia europea”.