eleccions el 26-M

El Suprem decidirà aquest diumenge si Puigdemont es pot presentar a les europees

L'expresident avisa que continuaran fent campanya sigui quina sigui la decisió de l'alt tribunal

zentauroepp47984932 l expresident carles puigdemont al press club de brussel les190502124247

zentauroepp47984932 l expresident carles puigdemont al press club de brussel les190502124247 / Natalia Segura

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez / Bruselas

La decisió del Jutjat Contenciós-administratiu núm. 2 de Madrid d’elevar la decisió sobre la candidatura de ‘Lliures per Europa’,que encapçala Carles Puigdemont, a la sala tercera del Tribunal Suprem no modifica els temps ni la situació, segons l’equip de l’expresident català. Ahir dissabte expirava el termini perquè la justícia espanyola es pronunciés i el líder independentista català està convençut que li donaran la raó i que podrà presentar-se, juntament amb els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín, a les eleccions europees del 26 de maig. No obstant, segons fonts de l’entorn de Puigdemont, no serà fins aquest diumenge quan el Suprem es reunirà per prendre una decisió.

Durant una roda de premsa a Brussel·les, Puigdemont ha arremès contra l’intent del PP i de Ciutadans d’apartar-los de la cursa electoral amb un recurs davant de la Junta Electoral Central que, segons ha criticat, buscava perjudicar-los. “És un intent d’apartar-nos i no és un bon punt de partida” perquè “preferiria estar parlant del nostre programa per aconseguir recolzaments i no haver d’estar remuntant i jugant contra la junta electoral. Tenim la sensació d’estar jugant un partit amb l’àrbitre en contra”, ha lamentat, acompanyat dels exconsellers i dels tres candidats provisionals de la llista de Junts per Catalunya: Gonzalo Boye, Xavier Trias i Beatriz Talegón.

Sigui quina sigui la decisió que adopti el Suprem i sigui qui sigui el cap de llista en els comicis europeus, els tres titulars de la candidatura han remarcat que continuaran amb la batalla política i, sobretot, que continuaran fent campanya. “Ens poden apartar d’una llista i un paper, però no ens apartaran de la campanya ni de la política”, va indicar Puigdemont, que va reivindicar el seu dret a exercir el sufragi passiu poc després que el tribunal contenciós administratiu decidís traslladar la decisió al Suprem. Segons la resolució emesa, és l’alta instància judicial la que s’ha de pronunciar perquè el recurs planteja qüestions que afecten tant la inelegibilitat dels candidats com la proclamació de les candidatures. Uns assumptes, afirmen, que estan relacionats, i per tant ha de ser el Suprem qui estableixi el criteri jurídic a seguir.

Recursos possibles

Si la decisió del Suprem fos contrària als interessos dels independentistes catalans, Boye, que també exerceix la defensa jurídica de Puigdemont, ha anunciat que presentaran recurs davant delTribunal Constitucional, tindrien un termini de dos dies, mentre que després la cort en tindria tres per resoldre. El també candidat provisional de ‘Lliures per Europa’ no descarta tampoc la possibilitat que puguin presentar una pregunta prejudicial davant delTribunal de Justícia de la UE. “Passi el que passi aquest combat seguirà. Si cal anar a altres instàncies, hi anirem, i tinc la convicció que és un combat que guanyarem”, ha valorat Clara Ponsatí. En el mateix sentit s’ha pronunciat Comín que ha recordat que quan demanen “solidaritat dels demòcrates europeus ho fem no només en nom de la independència de Catalunya sinó en nom de la democràcia europea”.

Va ser la Fiscalia de Madrid aquest divendres passat qui va obrir la porta al fet que l’expresident pugui encapçalar la llista ‘Lliures per Europa’, la marca escollida per Junts per Catalunya per a les eleccions europees del 26 de maig i en què també es presenten els exconsellers Comín i Ponsatí. Segons el ministeri fiscal, de no fer-ho, tal com va decidir la Junta Electoral Central en una resolució acompanyada de quatre vots particulars i recorreguda per Puigdemont, quedaria vulnerat “el seu dret fonamental de sufragi passiu”. 

Decisió de la Junta Electoral

Notícies relacionades

La JEC va decidir dilluns passat oposar-se a la candidatura que lidera el líder independentista al considerar-la “una burla” i un “frau de llei”. En la decisió van al·legar que era “notori” que cap dels tres candidats –Puigdemont, Ponsatí i Comín– resideixen a les localitats catalanes on estan empadronats sinó que ho fan fora del territori nacional per evadir l’acció de la justícia”. 

Durant la nova compareixença, Puigdemont ha explicat que l’objectiu és que els tres candidats titulars de ‘Lliures per Europa’ surtin elegits i exercir com a eurodiputats. “Em comprometo a exercir d’eurodiputat i espero el compromís amb el respecte a les decisions dels ciutadans i a l’estat de dret. Estic convençut que l’Estat espanyol no se situarà en un terreny de no respecte a l’estat de dret, que no creuarà aquesta línia vermella,” ha dit, confiat, i també rebutjant les veus que diuen que no podrà recollir l’acta.