Casado demana una treva interna per mirar de "remuntar" el 26-M

El líder del PP reapareix al costat de Feijóo, que obre la porta als "moderats" de Vox

García Egea rep crítiques per les llistes i per les seves carències en la gestió dels territoris

undefined48007989 graf3031  o pino  a coru a   04 05 2019   el l der del pp  p190504173654

undefined48007989 graf3031 o pino a coru a 04 05 2019 el l der del pp p190504173654 / XOAN REY

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado va volar aquest dissabte fins a la Corunya per obtenir la foto de la pau, una pau que no sap quant durarà. El president del PP se’n va anar fins a una romeria a O Pino per veure Alberto Núñez Feijóo, el baró més poderós del partit en aquests moments de turbulències. El cognom del gallec es torna a esmentar en totes les converses amb dirigents del PP des que diumenge passat Casado fracassés en les eleccions amb el seu gir radical per por de Vox.

El president de la Xunta no va acudir dimarts a la reunió del comitè executiu nacional per analitzar el mal resultat de les generals (66 escons), perquè tenia sessió de control al Parlament gallec, una cosa que va voler remeiar convidant el seu ‘cap’ al míting campestre del PP gallec del cap de setmana. Allà, al seu terreny, a Galícia, on Vox no ha aconseguit ni un escó al Congrés, Feijóo va repetir la seva anàlisi: el PP ha comès“errors”,ha “decebut” els seus votants perquè es va oblidar del que és. “Som un gran partit de centre, ampli, de les majories, on convivim tots”, va exclamar davant de més de cinc mil simpatitzants. A pocs metres, Casado, que ja va començar a corregir la seva trajectòria ideològica dimarts, al prometre virar al centre, assentia. Quan va prendre la paraula, el president del PP va tornar a admetre “errors”, va lloar Feijóo per “ser una referència de tot el partit a escala nacional” i va enviar un missatge intern: toca "remuntar" en les eleccions municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig i evitar la caça de bruixes a Gènova.

Casado és conscient que aquest ‘superdiumenge’ el PP haurà d’aconseguir que Ciutadans no els superi en vots i mantenir alguns governs regionals claus (com Madrid, Múrcia i Castella i Lleó) si no vol ell, personalment, passar a la història del PP com un líder fugaç. Feijóo ha dit diverses vegades, també quan va descartar succeir Mariano Rajoy, que el seu compromís amb Galícia és "fins al 2020”. ¿I després? Ningú ho sap encara.

“Ara mateix l’important no és el partit, no és mirar-nos el melic. L’important no és què es pot fer internament. El que és fonamental és veure com podem ser útils a la societat, com resoldre els seus problemes i ajudar-la en les seves perspectives de futur", va afirmar Casado, pregant als seus companys de files una treva interna. El dirigent conservador mostra així que ha captat el malestar que alguns líders autonòmics van expressar dimarts al conclave intern. Fins ara se n’havia fet el desentès. Fa dos mesos no va voler atendre les crítiques que li van arribar, especialment a través dels mitjans de comunicació, sobre com Génova estava elaborant les llistes al Congrés i el Senat, amb uns fitxatges que tenien més en compte les seves suposades potencialitats en els mitjans de comunicació que la seva experiència política i de gestió. 

Egea i Twitter

Javier Maroto, vicesecretari d’Organització, ha sigut fins ara el que ha pagat aquesta part de responsabilitat al ser apartat de la coordinació de les campanyes del 26-M. Ja va portar la de les generals i, en principi, havia d’assumir també la de les municipals, autonòmiques i europees, però Casado ha decidit que aquesta feina se la reparteixin Cuca Gamarra i Isabel García Tejerina.

Notícies relacionades

El president del PP incideix en el missatge de tancament de files perquè sap que alguns dirigents crítics continuen reclamant més responsabilitats i consideren que Teodoro García Egea, el secretari general i faedor de les llistes electorals, hauria de fer un pas enrere. Aquests laments també es detecten en altres polítics ben connectats amb la direcció actual. Dos destacats dirigents 'casadistes' han mostrat la seva preocupació a aquest diari per veure García Egea més implicat amb "els seus vídeos a Twitter i les seves entrevistes" que amb la gestió de les organitzacions territorials, que veuen desateses. 

Sánchez i la "joguina" de Vox

Tant Feijóo com Casado van coincidir en els seus discursos a tornar a demanar als electors que no divideixin el vot. El president gallec es va queixar que Pedro Sánchez hagi utilitzat Vox "com una joguina" contra el PP i va assegurar que la "remuntada" és possible si es torna a enlluernar els "10 milions" de persones que altres vegades van escollir el PP. En aquest context, va obrir la porta perquè tornin "tots els votants de Cs", els "moderats" de Vox i fins i tot els socialistes disgustats amb les aliances amb els independentistes.