CRISI A VENEÇUELA

Espanya intenta evitar que la seva ambaixada es converteixi en l'epicentre de l'antichavisme

Borrell anuncia que el Govern limitarà l'"activitat política" de Leopoldo López

L'Executiu no contempla entregar el líder opositor a la justícia veneçolana

undefined47996676 file photo  spain s foreign minister josep borrell talks dur190503184515

undefined47996676 file photo spain s foreign minister josep borrell talks dur190503184515 / Javier Barbancho

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

El Govern de Pedro Sánchez vol evitar que la residència de l’ambaixador espanyol a Veneçuela, on es troba allotjat el líder opositor Leopoldo López després d’eludir el seu arrest domiciliari, es converteixi en l’epicentre de l’antichavisme. Un dia després que el líder de Voluntat Popular (VP) desafiés Nicolás Maduro des de la legació diplomàtica fent una crida a “tots els militars” per “acabar” amb la “dictadura”, el ministre d’Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, va deixar patent el seu malestar amb aquest comportament. López, va explicar Borrell, és a l’ambaixada com a “hoste”, cosa que “també implica una limitació en la seva activitat política”.

“Ahir [López] va tenir una trobada amb la premsa, però a partir d’ara això serà regulat d’acord amb les condicions que s’establiran a la seva estada. Espanya no permetrà que la seva ambaixada es converteixi en un centre d’activisme polític", va assenyalar aquest divendres el ministre des de Beirut, on es troba en visita oficial. 

L’arribada del líder de VP a la residència de l’ambaixador espanyol al país llatinoamericà, Jesús Silva Fernández, col·loca en una dificultat el Govern de Sánchez. Com altres països europeus, Espanya, que ha exercit cert lideratge a la UE sobre el conflicte veneçolà, va reconèixer a començaments del mes de febrer Juan Guaidó com a president legítim perquè convoqués eleccions, però no ha trencat relacions amb el règim de Nicolás Maduro.

La presència de López complica el complex equilibri que es vol mantenir a la Moncloa, que sempre insisteix en la necessitat d’una "solució pacífica", en contra d’"intervencions militars" com les que sospesen els EUA. Per al líder de VP, un dels moviments més durs contra el chavisme, aquesta possibilitat no es pot “descartar”, ja que es tracta d’una “eina de lluita” que és “constitucional”, segons va explicar en una entrevista a Efe.

Poc abans, en una altra convocatòria als mitjans, el dirigent opositor, escortat per agents de la Policia Nacional espanyola, havia anunciat noves accions contra el règim. “És clar que vindran més moviments del sector militar. La nostra crida és a tots els militars, a tots els civils, perquè contribuïm amb la nostra responsabilitat al cessament de la usurpació. Aquesta dictadura s’acabarà”, va dir López, que complia al seu domicili part d’una condemna de 13 anys per incitació a la violència i que va ser alliberat la matinada de l’1 d’abril per un grup de militars veneçolans afins a Guaidó.     

Residència inviolable

El Govern espanyol no vol que aquest tipus de declaracions es repeteixin. López, que a la pràctica ha exercit el lideratge de l’oposició des que va ser alliberat, desplaçant Guaidó (el seu subaltern a VP), haurà de deixar de difondre els seus missatges mentre es trobi a la vivenda de l’ambaixador, que com les ambaixades i els consolats constitueix territori inviolable. El mateix Guaidó va recolzar la posició del Govern espanyol. Les legacions diplomàtiques tenen “normes” que s’han de respectar, va dir, i “ser cortès”.

L’entrega de López a la justícia veneçolana, després que el Tribunal Suprem emetés dijous una ordre de crida i cerca, no es contempla. Així l’hi va transmetre Borrell al seu homòleg del país sud-americà, Jorge Arreaza. El dirigent opositor, que va arribar a la legació diplomàtica espanyola després de passar per la de Xile i no ha sol·licitat asil polític (per fer aquest pas s’hauria de trobar en territori espanyol), continuarà com a "convidat" de l’ambaixador, una situació que es podria estendre tant com duri l’actual impàs.  

Notícies relacionades

El Govern, mentrestant, assenyala que la situació és "imprevisible" i s’esforça a remarcar la necessitat d’assolir una "solució democràtica" a través de la celebració d’eleccions i confiar que les autoritats veneçolanes no intentin entrar a la residència diplomàtica. La UE també va dir aquesta idea. La portaveu d’Afers Exteriors de la Comissió Europea, Maja Kocijancic, va assenyalar que la decisió d’acollir López és "nacional", però va ressaltar "la importància del respecte a la immunitat diplomàtica en tots els casos".

Crítiques del PP i Cs

Però el conflicte a Veneçuela no només té un vessant internacional. A Espanya també es viu com un assumpte domèstic. Així que les paraules de Borrell, deixant clar quin és el marge d’actuació de López com a hoste de l’ambaixador "d’acord amb les normes internacionals", van ser ràpidament criticades pel PP i Ciutadans. “El Govern pretén limitar la llibertat d’expressió en lloc de liderar la transició.  Se sent més a prop dels dictadors que empara l’extrema esquerra”, va escriure Pablo Casado a Twitter. Albert Rivera va anar en el mateix sentit: “Sánchez menysprea la lluita per la llibertat de tot un poble qualificant-la d’’activisme polític’. És lamentable. El Govern hauria de liderar el recolzament al conjunt de demòcrates veneçolans sense fissures en la seva causa davant la tirania de Maduro”.