'CAS MERCURI'

L'acusació popular del 'cas Mercuri' a Sabadell demanarà presó provisional per a Manuel Bustos

Critiquen que l'exalcalde no té aplicada cap mesura cautelar i denuncien que no va comparèixer en una audiència preliminar a Terrassa

L'acusació popular del 'cas Mercuri' a Sabadell demanarà presó provisional per a Manuel Bustos
3
Es llegeix en minuts
Agencias

L’acusació popular del cas Mercuri de presumpta corrupció a Sabadell, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, ha anunciat que aquest dilluns demanarà a l’Audiència de Barcelona la presó provisional per a l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos. La plataforma vol que la jutge decreti presó provisional per a Bustos i ha considerat que hi ha un "evident risc de fuga". 

L’advocat de la plataforma, Raül García Barroso, ha indicat als mitjans que no té aplicada cap mesura cautelar i ha assegurat que no es va presentar dimarts passat a l’audiència preliminar de la peça 25 bis –investiga els pagaments amb targetes del Consell Comarcal del Vallès Occidental que es porta als Jutjats de Terrassa– i no va al·legar cap "causa justa" i va enviar al seu lloc la seva procuradora.

"Tenim instruccions en marxa amb acusacions fetes on es demanen penes de presó i d’altres encara no acabades on es demanaran", ha relatat Barroso. Així mateix, ha indicat que "quan hi ha un procés obert el jutge ha de garantir la presència dels investigats perquè el procediment pugui prosperar".

L’advocat ha justificat aquesta mesura per "l’evident risc de fuga i l’alarma social generada" pels delictes que se li investiguen, ja que sobre ell s’acumulen quatre anys i quatre mesos de presó, d’una banda, per la condemna avalada pel Tribunal Suprem –un any i quatre mesos per la peça 5– i de l’altra, tres anys de presó –peça 30 per la retirada fraudulenta de multes.

Segons ha explicat Barroso, aquesta setmana la defensa de Bustos ha presentat recurs de cassació davant del Suprem pel dictamen de la peça 30, d’aquesta manera, l’exalcalde compta amb una sentència ferma i s’espera citació de judici per les peces 25bis i 33 –centrada en l’omissió del consistori en la persecució de delictes.

Incompareixença a Terrassa

Barroso ha relatat que la Plataforma ha decidit presentar aquesta petició de presó provisional per l’acumulació de condemnes que té Bustos, i després que l’exbatlle no comparegués en l’audiència preliminar que es va celebrar al jutjat d’instrucció número 4 de Terrassa el passat 30 d’abril.

Es tracta d’una vista relacionada amb la peça 25bis, que investiga pagaments amb targetes dels consorcis vinculats al Consell Comarcal i en què participarà un jurat popular. "L’única persona dels investigats que no va comparèixer sense raonar causa mèdica o de feina va ser Manuel Bustos", lamenta Borroso.

La defensa de Bustos excusa de l’exalcalde

La defensa de Manuel Bustos ha emès un comunicat en què lamenta les declaracions dels portaveus de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. Afirma que estan "plenes de falsedats" i que clarament són "un intent de tornar a posar el ‘cas Mercuri’ sobre la taula de cara a les pròximes eleccions municipals".

El text ha justificat l’absència de Bustos en l’audiència preliminar que es va celebrar el passat 30 d’abril a Terrassa. "La seva presència havia sigut disculpada per providència del jutjat de 29 d’abril, segons va interessar la defensa lletrada de Bustos per escrit el 24 d’abril i amb recolzament en la mateixa llei del tribunal del jurat que no obliga a assistir a aquesta tipus de compareixences a què només ostenta condició de responsable civil a la causa", com ha explicat és el cas de l’exalcalde.

Així mateix, ha destacat que la presència de Bustos "no era preceptiva, per la qual cosa l’assistència de la seva procuradora en substitució d’ell no només era perfectament regular, sinó que s’ajustava al que va disposar el mateix jutjat d’instrucció en la referida providència".

Les condemnes pel cas

Notícies relacionades

A més, ha indicat que la primera condemna de l’exalcalde "en cap moment va demanar l’ingrés a la presó amb caràcter provisional" de Bustos. Així mateix, ha assenyalat que "les penes imposades es troben complertes" i que una resolució del TSJC del dia 10 de desembre del 2018 "va acordar la remissió de la pena imposada".

Quant a la segona condemna, el comunicat ha recordat que la sentència de l’Audiència de Barcelona es troba en fase de recurs de cassació i que "en cap moment ha demanat l’ingrés a la presó de Bustos".