CANVIS A LES FILES TARONGES

La successió d'Arrimadas, en l'aire

La líder de l'oposició fa les maletes, però Ciutadans encara no ha decidit qui agafarà el relleu

jregue47616435 barcelona 03 04 2019 sesion de control del govern en el parl190430174108

jregue47616435 barcelona 03 04 2019 sesion de control del govern en el parl190430174108 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Inés Arrimadas ja prepara la seva mudança. Amb el seu escó garantit alCongrés dels Diputats  abandonarà l’acta de la Cambra catalana, no sense abans acomiadar-se en el que serà el seu últim ple convocat per a la setmana que ve. La seva marxa deixa Ciutadans sense líder orgànic ni parlamentari, i l’oposició sense la seva primera espasa.

Fonts dels taronges, insisteixen a separar la seva successió a la Cambra catalana de la del partit. En el primer escenari, sonen amb força a les quinieles Carlos Carrizosa Lorena Roldán, però encara no està resolt el relleu, que es debat en absolut secretisme. En el segon, no descarten el fitxatge d’un independent que haurà de sotmetre la seva candidatura a unes primàries. I és que d’aquesta votació sortirà el cap de files que haurà de competir en un eventual avanç electoral per la Presidència de la Generalitat, amb el complicat encàrrec de reeditar la seva victòria a Catalunya.

El mateix portaveu al Parlament no va voler mullar-se. Carrizosa ni va confirmar ni ha va desmentir els rumors. Es va limitar a dir que el partit no havia anunciat mai que Roldán pogués agafar les regnes. "La persona que substitueixi Arrimadas la decidiran els militants", va concloure aquest dimarts, estatuts de la formació en mà. Això sí, va admetre, que hi haurà necessàriament "ajustaments" en el grup parlamentari, uns recanvis amb els quals no serà fàcil bregar, ja que Arrimadas ha ocupat tots els trets de cambra, ha dirigit els seus sense discussió i ha acumulat cada vegada més poder en una formació que ara deixa dèbil.

I és que a Ciutadans no només patiran la pèrdua de la seva indiscutible líder, sinó també la d’un dels seus fidels: José María Espejo-Saavedra, home de plena confiança per a Albert Rivera i gran estrateg de la dinàmica parlamentària a causa de la seva trajectòria en la vicepresidència segona del Parlament. Els taronges no estan disposats a perdre el seu pes en aquest tallafoc del debat parlamentari i hauran d’elegir una persona amb àmplia experiència institucional.

Notícies relacionades

Els resultats del 28-A a Catalunya també els empenyen a buscar un dirigent que no els faci perdre manxa. En les generals, han aconseguit mantenir els escons del 2016, fet que els permet afirmar que el seu partit "no s’ha desvirtuat", però no han aconseguit exhibir múscul situant-se en la cinquena posició, lluny d’aquella victòria el 21-D. De fet, Carrizosa va refusar aquest dimarts entrar al detall sobre els resultats perquè, segons va explicar, encara els estan analitzant.

Ell mateix va haver de capitanejar gran part de la campanya electoral com a escuder d’Arrimadas, que va centrar la quinzena en incrementar la seva presència en la resta d’Espanya. Carrizosa, malgrat no figurar en llista a les generals, va protagonitzar amb la número cinc, Carina Mejías, la gran majoria dels actes, col·loquis i debats sobre el territori. Es va esforçar a ungir Arrimadas com a tàndem de Rivera, assegurant que el seu paper serà "capital" i que mantindrà una "absoluta connexió amb el grup" per intentar que el conflicte català "segueixi en la ment de la direcció parlamentària i nacional".