La ressaca electoral

Irene Montero: "Unides Podem aportaria estabilitat a un Govern de coalició amb el PSOE"

La número dos del partit morat destaca que aquest aportaria perfils com Pablo Iglesias

zentauroepp47917531 madrid 27 04 2019 politica dia de reflexion elecciones gener190427121819

zentauroepp47917531 madrid 27 04 2019 politica dia de reflexion elecciones gener190427121819 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La número dos dePodemIrene Montero, ha assenyalat aquest dimarts que Unides Podem aportaria "estabilitat" a un Govern de coalició amb el PSOE i perfils de persones amb "solvència reconeguda" com "Pablo Iglesias,Yolanda Díaz,Pablo EcheniqueoRafa Mayoral". "Ens plantegem un sol escenari: el d’un Govern de coalició", ha especificat.

En declaracions a RNE, recollides per Europa Press, Montero ha insistit, tal com va fer Iglesias diumengepassat, que ara l’important és elaborar un pla de Govern i obrir negociacions amb el PSOE, i ha preferit no entrar en quants ministres o quins càrrecs intermedis reclamaria la seva formació en cas que es donés finalment la coalició.

"Elaborar un Govern no és només pensar en ministres o en el Gabinet que formaràs, que és important, sinó sobretot en el que vols fer; depenent d’això, organitzes el Gabinet d’una manera o d’una altra i tries les persones. Mai hem menyspreat la importància de qui fa les coses i aportaríem molts valors", ha apuntat.

No obstant, ha reiterat que la negociació per l’estructura d’aquest Executiu "progressista" arribaria després de l’elaboració i negociació del pla de govern. Montero ha destacat que Iglesias, Echenique, Díaz o Mayoral serien "perfils de solvència reconeguda i que tenen capacitat per a, en la posició que fos, fer la feina de dur a terme polítiques que són necessàries".

"Però aquest és un pas molt posterior, i el PSOE encara no ha decidit asseure’s", ha apuntat per destacar que és moment de negociar aquest pla de govern. La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, defensava aquest mateix dilluns la fórmula d’un govern en solitari de Pedro Sánchez.

"Un error"

Preguntada per si recolzarien la investidura de Sánchez malgrat no entrar en l’Executiu, Montero s’ha remès al que van defensar durant la campanya electoral, i és que volen estar en el Govern "perquè només des d’allà es canvien les coses importants, com ara baixar factura de la llum". A això, hi ha sumat un altre motiu "evident": "Un Govern de coalició és l’únic no només que pot ser garantia de Govern progressista, sinó que, a més, pot garantir estabilitat".

Per a Montero, un recolzament parlamentari basat en un Executiu de coalició entre Unides Podem i el PSOE "és l’únic que comptaria amb més recolzaments que la dreta" i ha augurat que un Govern en solitari del socialistes acabaria "en mans, per xifres, a les propostes de la dreta" en qüestions com la reforma laboral o l’augment del salari mínim interprofessional.

Amb tot, no ha volgut valorar què passaria en cas que no aconseguissin pactar la seva entrada i ha apuntat que avui estan "en un moment molt primerenc" i que no es resignen que no hi hagi un Govern de coalició. "És el que necessita Espanya, és el que permetria un Govern de progrés i estable", ha advertit, per a després alertar que seria un "error" que per "l’autosuficiència" del PSOE es permetés que la dreta tingués més números que ells".

Consell Ciutadà, dilluns

Montero ha assenyalat que, tant al Consell de Coordinació celebrat ahir dilluns com al Consell Ciutadà Estatal (CCE) que han convocat per a dilluns, la formació intenta analitzar els resultats de les generals. Per a la diputada electa per Madrid al Congrés, s’ha fet "la millor campanya de totes" tenint en compte la "difícil situació inicial" del partit.

"Ens hauria agradat tenir millor resultat, partíem d’una situació inicial difícil, hem fet la millor campanya de totes les que hem afrontat en aquests anys", ha recalcat, per afegir que això "ha permès a la gent convèncer-se que comptaven amb les millors propostes i amb el millor candidat".

Por de Vox

Sobre la solvència d’Iglesias com a candidat a la MoncloaMontero opina que hi ha unanimitat fins i tot entre els que no pretenien recolzar la formació morada perquè prefereixen la dreta. A més, ha explicat que no renuncien a convèncer aquesta gent que "ha prestat el seu vot al PSOE, probablement per por de Vox".

Malgrat haver obtingut 42 escons, 29 menys que en les anteriors eleccions generals, Montero ha apuntat que el resultat és "suficient" per complir el seu principal objectiu que era governar. Per això, al CCE analitzaran els resultats i treballaran "molt" per estar preparats amb un equip de negociació i un pla de Govern per quan el PSOE "accedeixi a asseure’s a negociar".

Unitat davant la fragmentació

Notícies relacionades

D’altra banda, davant eels comicis autonòmics i municipals que se celebraran el 26 demaig, Montero ha apostat per la unitat "amb les forces de l’espai polític del canvi" i ha assenyalat que han demostrat que allà on governen "les coses canvien”.

Així, ha incidit que la presència de Podem en les institucions és "garantia d’estabilitat i de polítiques progressistes" i ha avançat que aquesta serà la clau de la campanya per a les municipals i les autonòmiques.