02 d’abr 2020

Anar al contingut

NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA

L'Executiu: "Volem governar en solitari, però no descartem res"

Celaá assenyala que la "vocació" de Sánchez no passa per una coalició amb Podem i aposta per la "geometria variable"

Juan Ruiz Sierra

L'Executiu: "Volem governar en solitari, però no descartem res"

JOSE LUIS ROCA

El Govern socialista, ara en funcions, insisteix que no entra en els seus plans que el nou Executiu sigui de coalició, tal com reclama Unides Podem, però aquest dimarts, després del Consell de Ministres, s’ha obert a aquesta possibilitat. "Encara no podem dir, a 48 hores de la jornada electoral, si hi ha acord. La vocació del Govern és governar en solitari. Tenim 123 escons. Hi ha fórmules com la geometria variable. Tenim molta experiència d’acord amb Unides Podem. No descartem res. Estem obrint camins", ha assenyalat la portaveu i ministra d’Educació, Isabel Celaá.

La idea de Pedro Sánchez tampoc és arribar a un acord de govern amb els morats i altres partits que es prolongui durant tota la legislatura, sinó buscar recolzaments a les seves iniciatives cas per cas, de manera que algunes lleis podrien ser recolzades per uns grups i altres lleis per d’altres. És l’anomenada "geometria variable" que va fer servir José Luis Rodríguez Zapatero.

Missatge a l’independentisme

Celaá ha lluït el seu perfil més conciliador, apel·lant a totes les forces polítiques. També a les independentistes, amb qui el PSOE no vol negociar la seva investidura. El pla és buscar l’abstenció d’ERC gratis en una segona votació, en la qual només es necessiten més vots a favor que en contra, de manera que col·locarien sobre els republicans la responsabilitat d’una hipotètica repetició electoral. "Aquest país necessita ponts, no avencs, així que no trencarem ponts. Continuem treballant dins de la Constitució", ha dit Celaá, que s’ha felicitat pel suport diumenge passat a les urnes de la "línia de convivència i moderació de Sánchez". Les eleccions  generals, ha conclòs, han tingut "efectes terapèutics".