ELECCIONS GENERALS 2019

Maroto, Del Olmo, Tremosa i altres que han quedat fora del Congrés aquest 28-A

zentauroepp47521407 javier maroto190327112959

zentauroepp47521407 javier maroto190327112959 / Nico Rodriguez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Els resultats de les eleccions generals del 2019 han suposat una clatellada per a molts dirigents polítics que s’han quedat fora del Congrés. És el cas, entre d’altres, de Ramon Tremosa o delsdirectors de campanya del PP i de Podem, Javier Maroto i Juanma del Olmo, respectivament. Repassem alguns dels que s’han quedat sense escó.

Javier Maroto

Diputat després de la renúncia d’Alfonso Alonso l’octubre del 2016, Javier Maroto és un dels dirigents del PP en qui més s’ha recolzat el líder de la formació, Pablo Casado, des que va arribar a la presidència del partit. L’exalcalde de Vitòria es va incorporar a la direcció nacional del PP de la mà de Mariano Rajoy l’estiu de 2015, i ho va fer precisament al costat de Pablo Casado. Quan es van convocar les eleccions del 28-A, Casado el va anomenar director de campanya. Els resultats a Euskadi, on els conservadors no han aconseguit ni un escó –també ha perdut el seu escó per Bizkaia Leopoldo Barreda dels Ríos–, deixen Maroto sense l’acta de diputat per Àlaba, que ha perdut en favor d’EH-Bildu.

Juanma del Olmo

El responsable de Comunicació de Podem ha sigut durant aquests anys un dels càrrecs més pròxims i afins a Pablo Iglesias. Tot i que la coordinació de la campanya s’ha col·legiat en gran manera, Del Olmo ha sigut una de les persones que més ha influït en les decisions i en l’estratègia a adoptar, per exemple, en els dos debats televisats als quals va anar Iglesias. En aquestes eleccions, Del Olmo s’ha presentat com a número 1 per Valladolid, però Unides Podem no ha aconseguit escó; és més, ha quedat a zero a Castella i Lleó. 

Ramon Tremosa

El candidat de JxCat, que anava de número quatre en les llistes per Barcelona, no estarà al Congrés després que la formació només hagi obtingut tres escons en aquesta circumscripció. L’única opció que tindria Tremosa de ser diputat seria que el cap de llista, Jordi Sànchez, en presó preventiva pel procés, renunciés a l’escó.

Fernández-Lasquetty, Marimar Blanco

El daltabaix del PP també ha tingut damnificats en les llistes per Madrid, on els conservadors han passat de 15 a 7 escons. Així, s’han quedat sense escó el cap de Gabinet de Casado, Francisco Javier Fernández-Lasquetty, que anava de número vuit, i la presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme, Marimar Blanco, que anava de 10.

Els toreros del PP i Vox

Notícies relacionades

No hi haurà toreros al Congrés. Miguel Abellán, fitxatge estrella del PP, que el va col·locar de número 11 en les llistes per Madrid, Serafín Marín (en les llistes de Vox per Barcelona) i Pablo Ciprés (cap de llista de Vox per Osca) no han obtingut l’escó a què aspiraven.

Miguel Abellán.

Pedro Quevedo, el 'diputat 176'

Tampoc revalidarà l’escó Pedro Quevedo, candidat de Nova Canàries, conegut com el 'diputat 176' per haver permès amb el seu vot que Mariano Rajoy pogués aprovar els seus dos últims pressupostos. Aquest vot va tensar les seves relacions amb el PSOE. De fet, Quevedo va ser elegit diputat en les dues últimes convocatòries electorals dins de les llistes del PSOE, a causa de l’acord que Nova Canàries va tancar amb els socialistes per als dos comicis. Tot i que formalment era un diputat de la llista del PSOE, els termes de l’acord entre els seus partits van permetre a Quevedo passar-se al Grup Mixt i mantenir la seva independència de vot, una cosa que va utilitzar –afavorit per a l’aritmètica parlamentària– per arrencar concessions pressupostàries al PP en favor de les Canàries.

Pedro Quevedo.