LES ELECCIONS GENERALS DEL 28-A

La radicalització del PP de Casado acaba en fracàs total

Els conservadors cauen per sota dels 70 escons i perden gairebé quatre milions de vots

El dirigent admet que el resultat ha sigut "molt dolent" i demana al PSOE no pactar amb els independentistes

zentauroepp47944245 casado190429094059 / JOSE LUIS ROCA

zentauroepp47944245 casado190429094059
zentauroepp47944274 madrid  28 04 19    pol tica  elecciones 28 a  pablo casado 190429004401

/

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP va perdre ahir les eleccions generals amb un resultat desastrós per a un partit que des que es va refundar, el 1989, s’havia mogut còmodament per sobre dels 100 escons. Pablo Casado es va equivocar en la principal estratègia que va posar en marxa des que, al juliol, va assumir la presidència del partit: les urnes li han dit que es va equivocar amb la radicalització de les seves propostes i amb el seuto en la seva obsessió per “reenamorar” el votant de Vox. Va desatendre el centre durant mesos i al final ha deixat de ser una opció per a la major part d’aquest electorat. 

Però el fracàs del PP, que ha perdut la meitat dels seus 137 diputats i gairebé quatre milions de vots, no és només atribuïble a un president. Aquest diumenge a la nit també ha perdre un altre: José María Aznar, mentor de Casado i pare espiritual d’aquest nou PP. És la segona vegada que Aznar cau derrotat en unes generals amb un candidat interposat. Va tenir part de responsabilitat el 2004, quan la seva gestió de l’atemptat de l’11-M la va acabar pagant Mariano Rajoy, i ara, amb Casado, a qui va recomanar integrar al seu equip nombrosos aznaristes, des del seu cap de gabinet fins a candidats en llocs destacats.

La primera reacció a la seu del PP va ser la de culpar de manera poc dissimulada els “electors” per no haver seguit la màxima del candidat a la Moncloa de“concentrar” el voten les seves sigles i haver preferit les de Ciutadans per “refugiar-se de Vox”. Casado, gairebé a la mitjanit, va aparèixer davant de la premsa envoltat de la direcció del seu partit i es va referir a aquesta "divisió" de la dreta abans d’admetre que el resultat havia sigut "molt dolent". Va felicitar el PSOE i li va demanar que intenti governar "sense necessitar els independentistes".

Fonts del partit es van avançar a descartar la dimissió del líder conservador i recordar que ni Aznar ni Rajoy van guanyar a la primera. Les eleccions municipalsautonòmiques i europees se celebraran el pròxim 26 de maig i Casado va donar per fet que  aquesta setmana activarà el 'mode precampanya'. Aquest dilluns, comitè de direcció, per analitzar l’ocorregut i per posar-se a preparar aquests comicis. No hi va haver opció a plantejar preguntes. El candidat conservador va deixar l’escenari després de fer petons i abraçar els seus.

Feijóo, en l’horitzó

“A ningú li interessa una crisi ara”, afirma un membre de la direcció. Una altra cosa serà al juny. Les mirades tornen, altre cop, cap a Galícia. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, no va voler donar el pas endavant l’estiu passat, quan el PP es va veure desorientat després de l’adeu de Rajoy per la moció de censura. Però llavors Feijóo va veure que tenia competidors (entre d’altres, Casado i Soraya Sáenz de Santamaría) i que havia de lluitar. Ara arribaria a Madrid com sempre havia volgut: per aclaparadora aclamació

Notícies relacionades

El procés de radicalització del PP s’ha viscut en silenci per alguns dirigents territorials i diputats, però ara, al veure el resultat d’aquesta aposta tan arriscada, no dubtaran a tractar de tornar a fer del partit un projecte transversal, sense descuidar el centre i sense obsessionar-se per la ultradreta. Quan aquestes setmanes es plantejava a Casado per què havia anat tan lluny en aquest procés, assegurava que si no ho feia, en comptes de caure per sota dels 100, s’enfonsaria “a 30 escons”. 

Pèrdua de feus clau

La crisi que es torna a obrir en el partit és greu. De 7,9 milions de vots ha passat a tenir-ne 4,1, gairebé la meitat. Ha perdut feus clàssics en els quals ha sigut superat pel PSOE, com Galícia, Castella i Lleó, Múrcia i la Comunitat de Madrid, i ha desaparegut totalment del País Basc (de 2 diputats a 0) i gairebé de Catalunya (de 6 a 1). No ha aconseguit revalidar el seu escó per Àlaba ni Javier Maroto, vicesecretari d’Organització i responsable de la campanya electoral. I a Andalusia, on Juanma Moreno (PP) va aconseguir la presidència amb el recolzament de Vox, amb una aliança que Casado aspirava a reeditar a l’Executiu central, els populars han perdut la meitat de les paperetes i s’han vist superats per Ciutadans.