ELECCIONS GENERALS 2019

Alerta en la premsa internacional per Vox i la inestabilitat a Espanya després del 28-A

Mitjans com ara 'Financial Times', 'The Economist' i 'Foreign Policy' alerten de la polarització que ha provocat el conflicte a Catalunya

zentauroepp47856492 members of spain s far right party vox put up a campaign pos190426132707

zentauroepp47856492 members of spain s far right party vox put up a campaign pos190426132707 / JON NAZCA

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza

La irrupció de la ultradreta de Vox a Espanya, país que fins ara semblava estar al marge de l’auge ultra que es viu a Europa, i la possibilitat que entri al Congrés en aquestes eleccions generals del 28-A, així com la polarització que es viu arran del conflicte a Catalunya són dos factors vistos amb extrema preocupació en la comunitat internacional. En els últims dies, prestigiosos mitjans de comunicació com 'Financial Times', 'The Economist' i 'Foreign Policy' han expressat aquesta inquietud per l’esmentada polarització, que atribueixen al procés i a Vox, i han alertat de la inestabilitat política que hi pot haver a Espanya després dels comicis d’aquest diumenge. 

8522490d-d7d3-4a45-9491-6562a6cb3d99-hd-web / periodico

L’últim a fer-ho ha sigut el britànic 'Financial Times', que en el seu editorial d’aquest dijous, titulat 'Una polaritzada Espanya necessita trobar un esperit de cooperació', demanava obertament donar crèdit a Pedro Sánchez per la seva moderació. En aquest sentit, el diari recorda que durant molts anys Espanya ha sigut un oasi d’estabilitat mentre altres països del sud d’Europa queien en la inestabilitat econòmica i política, i lamenta que la situació hagi canviat, ja que, afirma, el país s’ha polaritzat "a nivells mai vistos des de l’inici de la transició, després de la mort de Franco". I planteja les causes: "La política s’ha radicalitzat per l’intent il·legal d’independència a Catalunya i per la virulenta reacció que això ha provocat en els nacionalistes espanyols. El sobtat ascens de Vox ha arrossegat els liberals i els conservadors cap a la dreta, que explica, han pugnat aquesta campanya per veure quin dels tres partits està en la línia més dura davant Pedro Sánchez.

El 'Financial Times' valora positivament el fet que Sánchez hagi mantingut un perfil moderat i d’estadista durant aquesta campanya, i considera que això li facilitarà la formació de govern, "si li va prou bé aquest 28-A", amb una aliança "amb Podem, els nacionalistes bascos i altres partits regionals, però sense els secessionistes catalans". El diari apunta que, "sobre el paper", una coalició PSOE-Cs "podria ser el millor per a l’economia", però apunta que Albert Rivera l’ha descartat i "hi ha molta mala sang entre ell i Sánchez".

Una cosa és Andalusia i una altra, l’eurozona

L’alternativa a aquests pactes postelectorals, la del’aliança de les tres dretes, no és del gust del diari, que augura que la coalició estaria plena de contradiccions polítiques i que podria inflamar les tensions regionals. "Unir forces per acabar amb 37 anys del PSOE a Andalusia és una cosa. Liderar la quarta economia de l’eurozona és una altra", avisa el diari econòmic, que apel·la al diàleg –"Sánchez sap que només amb diàleg podrà sortir de l’impàs català– i a "redescobrir l’esperit de la cooperació".

En la mateixa línia, un altre mitjà econòmic, en aquest cas 'The Economist', apuntava fa uns dies que 'Més paràlisi política no farà bé a Espanya' i demanava el vot per als socialistes. El setmanari adverteix que després dels vuit mesos de Govern en minoria del PSOE, “la paràlisi política només pot empitjorar”. "Les opcions després del 28-A seran un altre govern en minoria, una argumentada coalició o, més probablement, noves eleccions".

El pacte PP-Cs-Vox, "mal pas"

Respecte als possibles pactes postelectorals, 'The Economist', com 'Financial Times' veuria bé un acord PSOE-Cs, però lamenta que el radical posicionament de Rivera en el tema català no ho faci possible. "Trist, perquè en altres aspectes, Cs seria una poderosa influència promercats a Sánchez". El setmanari no és gaire partidari del pacte amb Podem: "Un perill seria que un govern socialista optés per aliar-se amb Podem, cosa que frustraria part de la seva agenda i posaria en risc el pressupost".

Per 'The Economist' l’alternativa a aquestes dues opcions, la del govern de dretes PP-Cs, ofereix una "perspectiva preocupant": "Només oferiria confrontació als independentistes catalans i segurament necessitarien Vox per tenir majoria". En aquest sentit, avisa que "per a un país que ha combatut els fantasmes del nacionalisme de Franco, aquest [el pacte PP-Cs-Vox] seria un pas en la mala direcció". L’"ideal", acaba, és que "els espanyols votessin per Sánchez amb unes xifres suficients perquè no necessités aliats, però això sembla molt improbable".

Entre Vox i els independentistes

Notícies relacionades

'Foreign Policy' plantejava així el panorama que s’obre després del 28-A: "Un govern influït per un partit xenòfob o un altre sota la constant amenaça dels separatistes". Aquesta revista especialitzada destaca que l’auge de Vox ha rebatut la idea popular que la llarga experiència d’Espanya amb la dictadura feia al país immune al populisme de l’extrema dreta, però apunta que aquesta reaparició de la ultradreta es deu "en realitat" al "ressorgiment del nacionalisme espanyol impulsat per l’intent d’independència de Catalunya". 

Per aquest mitjà, tant un govern amb Vox com un altre amb recolzament dels independentistes “suposaria un considerable perill per a la democràcia espanyola”.