CITA AMB LES URNES

Sánchez apel·la als votants de Podem i de Ciutadans

El candidat del PSOE demana el vot útil per poder garantir la convivència

El president defensa el recolzament que va donar a l'aplicació del 155 a Catalunya

fcasals47758903 el l der del psoe  pedro s nchez  a un m ting a les illes ca190414135303

fcasals47758903 el l der del psoe pedro s nchez a un m ting a les illes ca190414135303 / PSOE

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El líder del PSOEPedro Sánchez, ha protagonitzat a Barcelona un dels actes més multitudinaris de la seva campanya electoral de cara al 28-A. Unes 4.000 persones han omplert el pavelló del Vall d’Hebron de la capital catalana, on Sánchez ha demanat el vot als ciutadans que dubten entre el PSOE i Unides Podem, entre el PSOE i Ciutadans, o que es plantegen l’abstenció. El president del Govern ha defensat l’aplicació el 2017 del’article 155 i ha fixat de nou el seu límit a l’independentisme. "No és no, mai és mai", ha proclamat respecte a la independència o la "fallida de la Constitució", aconseguint una de les ovacions més grans del públic.

La intervenció de Sánchez s’ha centrat en un missatge: concentrar el vot en el PSOE per aconseguir no només la victòria el 28-A, sinó una majoria àmplia per aconseguir un Govern estable. I per primera vegada s’ha dirigit obertament als votants d’Unides Podem per demanar-los que recolzin el PSOE sota la idea de la necessitat de vèncer les tres opcions de la dreta. També va reclamar el recolzament a qui no ha votat mai el partit socialistes, i ho va fer amb la bandera de la "serietat, solvència i moderació".

Les seves crítiques a Ciutadans han sigut especialment contundents, com quan ha dit d’Albert Rivera  que "es mou molt, va començar en la socialdemocràcia, d’allà al centre, a la dreta i l’ultradreta; ha de tenir un armari tan ampli per tenir totes les jaquetes que s’ha canviat...". Del líder del PP ha qüestionat que representi una regeneració dels populars: "Vol involucionar 40 anys i això és molt seriós".

Als dubitatius entre la seva papereta i bé la morada, bé la taronja,  es va dirigir, doncs, presentant-se com qui pot garantir la convivència, a més de solvència, moderació i estabilitat. I va alertar, contra la temptació de quedar-se a casa diumenge: "Podem guanyar i que es faci de dia amb un Govern de dretes".

El 'no és no'

Les seves referències al conflicte català han sigut escasses i sense concreció de cap proposta, més enllà d’obrir-se al diàleg "en el marc de la Constitució". Sánchez, en resposta al missatge dels partits de dretes que l’acusen d’estar al servei de l’independentisme, ha proclamat: "Em vaig donar a conèixer pel 'no és no', a ells els dic i als catalans, mai és mai, no hi haurà referèndum, no hi haurà independència ni es permetrà la fallida de la Constitució". Davant les crítiques de la dreta a les seves cessions al sobiranisme, ha defensat el recolzament que va donar des de l’oposició l’aplicació del 155 al seu dia "per defensar l’Estatut d’autonomia, la Constitució i la sobirania nacional".

Notícies relacionades

Poc més va aportar en aquest terreny la candidata per Barcelona i ministra, Meritxell Batet, que va fer una breu referència a "reforçar l’autogovern" i va demanar el vot per "vèncer també els independentistes", a qui també va criticar el primer secretari del PSCMiquel Iceta, per haver tombat el projecte de Pressupostos de l’Estat del Govern de Sánchez. "Una gent que diu 'no' a coses tan bones per al nostre país no mereix representar-lo", va dir sobre el Govern.

Jaume Collboni, candidat a l’alcaldia de Barcelona, ha carregat contra l’alcaldessa Ada Colau acusant-la d’"incompetència" i de posar Barcelona al servei de l’independentisme i ha afirmat que "no hi ha res d’esquerres en la causa de l’independentisme".