PP i Cs intenten tombar la candidatura de Puigdemont

Els dos partits recorren davant de la Junta Electoral Central el cap de llista de Junts, Comín i Ponsatí

Els populars assenyalen que la llei no preveu què passa amb les persones que estan «en situació de rebel·lia processal penal»

zentauroepp46768360 l expresident carles puigdemont durant l atenci  als mitjans190130142605

zentauroepp46768360 l expresident carles puigdemont durant l atenci als mitjans190130142605 / Natalia Segura

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Daniel G. Sastre

El PP i Ciutadans han presentat recursos davant de la Junta Electoral Central (JEC) per intentar tombar la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Els tres es presenten a les eleccions europees del 26 de maig als tres primers llocs de la llista de Junts. Els populars i els liberals han registrat els seus documents amb tot just unes hores de diferència. Aquest dimecres ho van fer els taronges i aquest mateix dijous, al migdia, els conservadors.

Segons fonts de l’organisme que haurà de decidir sobre la idoneïtat dels tres polítics per presentar-se als comicis, la JEC ho dirimirà en els pròxims dies perquè avui no ha tingut marge per fer-ho. En tot cas, hauran d’apressar-se, perquè el pròxim dimarts s’han de tancar de manera definitiva les llistes oficials dels partits que es presenten a les eleccions.  

Al document presentat pel partit de Pablo Casado, s’assenyala que Puigdemont, Comín i Ponsatí “van fugir d’Espanya” el 2017 i es troben en “situació de rebel·lia processal”. Segons el PP, la llei orgànica del règim electoral general (Loreg) recull que són elegibles els espanyols majors d’edat que tinguin la qualitat de l’elector i no es trobin incursos en alguna de les causes d’inelegibilitat. “És evident que l’article 6.2 de la Loreg no preveu expressament entre aquestes (causes d’inelegibilitat) la de trobar-se deliberadament en situació de rebel·lia processal penal”, es pot llegir al recurs. 

Notícies relacionades

En aquesta mateixa línia, en el recurs de Ciutadans també es qüestiona la suposada inelegibilitat dels afectats i s’assegura que “té sentit” que només pugui presentar-se a unes eleccions “qui al seu torn pugui ser elector”. “Sembla contraintuitiu i antijurídic que algú pogués exercir la faceta de representant quan ni tan sols pot aspirar a ser un representat actiu amb el seu vot”, continua. En conseqüència, el partit d’Albert Rivera sol·licita l’exclusió dels tres polítics de la llista de Junts. 

Al·legacions

La coalició política ha anunciat que farà al·legacions perquè considera que “Puigdemont té els drets polítics intactes, com demostra el fet que es pogués presentar a les eleccions del 21-D” del 2017, i perquè també es presentaran, en aquest cas a les generals d’aquest mateix diumenge, “els exiliats Lluís Puig i Jami Matamala”. Fonts de Junts afegeixen que Puigdemont està “degudament inscrit en el cens electoral, tot i que en tot cas no seria imprescindible per poder presentar-se, segons la llei”. En la coalició interpreten el pas fet per PP i Ciutadans com una mostra que “el president podrà agafar l’acta de diputat” i estan intentant “evitar que es pugui presentar a les eleccions”.