JUDICI AL PROCÉS

David Fernández: «Amb caràcter general i majoritari l'1-O no hi va haver violència»

El testimoni va afirmar que va desobeir «a consciència» la prohibició del Constitucional, com va fer «el 9-N».

L'exdiputat de la CUP contesta al «fascime» de Vox per evitar que la seva declaració sigui anul·lada

zentauroepp47715889 graf9191  madrid  11 04 2019   captura de la se al instituci190411221049

zentauroepp47715889 graf9191 madrid 11 04 2019 captura de la se al instituci190411221049 / Tribunal Supremo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’exdiputat de la CUP David Fernàndez va coincidir amb el testimoni que l’havia precedit a l’estrada del judici al procés, Rubén Wagensberg, d’ERC, en definir l’1-O com l’acte “més gran de desobediència civil que s’ha produït a Europa”. Tots dos van negar l’existència de violència, tot i que a preguntes del fiscal Jaime Moreno, Fernández va afirmar que “amb caràcter general i majoritari no hi va haver violència”, tret d’“excepcionalment alguna situació”.

“No hi ha cap espai de violència com el que descriu”, li va respondre al fiscal quan s’interessava pel detall dels tallers de resistència que va impartir per oposar-se a l’actuació policial. Va completar la seva resposta dient que si hi va haver algun episodi de puntades de peu i enfrontament directe amb els agents va ser “puntual i metonímic”, cosa que va ressaltar com una fita en un fet en què participen 2,3 milions de persones.

“Si 2,3 milions haguessin seguit una estratègia violenta no estaríem parlant en aquests termes del que va ocórrer a Catalunya”, va exemplificar Fernàndez, que va aprofitar per afirmar que era “absolutament conscient” de la prohibició que pesava del referèndum i va afegir que la va desobeir “a consciència, com el 9-N”. “Mentre sigui un delicte seguiré desobeint”, va dir per afegir que fins que sigui un dret. 

A continuació li va preguntar l’advocada de l’Estat per si als tallers que impartia s’utilitzava “la força” i Fernández va optar per contestar amb una altra pregunta: “Defineixi’m força”. Al final va optar per referir-se a “fortalesa”, com la característica necessària per oposar-se a l’actuació policial a través de la resistència pacífica.

Eludir Vox

Notícies relacionades

A diferència del que va ocórrer amb els seus companys de files Antonio Baños i Eulàlia Reguant, a qui els va preguntar en primer lloc l’acusació que exerceix Vox, perquè era qui els havia proposat, a Fernández li van preguntar en últim lloc. Per això, va tenir més marge que els seus companys que van ser multats amb 2.500 euros i, al no haver rectificat, seran investigats per un delicte de desobediència al tribunal.

Fernàndez va voler assegurar-se de si el testimoni deixat fins aquell moment valdria. Però el president del tribunal es va negar a aclarir-l’hi, per la qual cosa el testimoni va optar per accedir a contestar a l’acusació deixant constància que ho feia per “imperatiu legal i moral” per evitar que la resta de la seva declaració s’anul·lés, malgrat la repulsa que li provocava contestar a “tota forma de feixisme”. La pregunta va ser breu i consistia en si la CUP va participar en tallers amb Bildu i l’esquerra abertzale, Fernández va respondre que ho havia fet Arran. Vox ni va repreguntar.