ELECCIONS GENERALS

El debat i Garrido eixamplen l'espai de Sánchez

El president aprofita la batalla entre Casado i Rivera per obrir-se al centre

El PSOE presumeix d'«estabilitat» davant una dreta que es «destrossa»

undefined47874539 graf6647  badajoz  24 04 2019   el presidente del gobierno  190424193015

undefined47874539 graf6647 badajoz 24 04 2019 el presidente del gobierno 190424193015

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va arribar arrossegat alsdos debats electorals. Hi ha un moment que capta bé la seva actitud davant de les dues cites. Quan els equips dels quatre candidats van acudir al sorteig dels torns a RTVE, dissabte passat, Pablo Echenique, secretari d’Organització de Podem, va defensar que cada convidat havia de tenir sis minuts d’intervenció a cada bloc. José Luis Ábalos, el seu homòleg al PSOE, en va demanar només tres, segons fonts del partit. Al final, es va quedar en quatre i mig, una cosa que implicava diversos minuts més de riscos per a Sánchez, que en aquesta campanya, amb totes les enquestes a favor, juga a no exposar-se. Però ara que han passat els debats, després de l’ensopegada de les negociacions (que va forçar el president a acceptar dues trobades consecutives amb el PP, Ciutadans i els morats, quan només en volia una que també inclogués Vox), al PSOE respiren tranquils.

La primera conclusió és òbvia: Sánchez, assenyalen des del seu entorn, ha “sortit viu” del tràngol. D’això es tractava, més que de cap altra cosa. No cometre errors que poguessin entelar el seu domini. Però més enllà de la tantes vegades acreditada supervivència del president del Govern, al PSOE consideren que els debats han servit per eixamplar el seu espai, amb Pablo Casado i Albert Rivera enganxant-se contínuament entre ells, mostrant la fractura d’una dreta que es “destrossa” i alhora la profunditat de la deriva conservadora dels taronges, que abans competien pel vot de centreesquerra amb Sánchez.

Així que els socialistes es van despertar dimecres amb optimisme. La campanya tornava a ser on ells volien. “El debat ens ha donat un plus –va assenyalar una de les persones més pròximes a Sánchez–. Podem feruna última accelerada”.  Era un motiu de prou alegria, però hores després, passat el migdia, hi va haver una cosa més per celebrar. Ángel Garrido, expresident de la Comunitat de Madrid durant aquesta legislatura després de la dimissió de Cristina Cifuentes Cristina Cifuentespel seu màster fraudulent i el seu furt de productes de bellesa en un supermercat, abandonava les files del PP per anar-se’n a Ciutadans.

Un partit “unit”

El salt li va permetre al PSOE, que fa setmanes va veure com la seva exportaveu parlamentària Soraya Rodríguez es passava també al bàndol taronja, fonamentar dues coses. D’una banda, que el PP és un partit “en descomposició” des que Casado va arribar al seu lideratge, una organització “en caiguda lliure”, on els seus dirigents busquen la col·locació en un altre lloc davant la patacada que s’acosta. La tesi va venir ratificada per Juan Carlos Rodríguez Ibarra. Molt crític amb Sánchez els últims temps, sobretot per la relació del Govern central amb l’independentisme, l’expresident extremeny va dir en un míting a Badajoz, en què també va participar el president: “Tornem a ser un partit unit un altre cop”. El contrast no va poder ser més gran.

Però al PSOE també li va venir molt bé que el destí de Garrido fos Ciutadans. El partit de Rivera s’allunya cada vegada més de les seves promeses de “regeneració”, van argumentar fonts socialistes, al reduir-se el seu discurs a “reciclar” membres d’altres formacions. En aquest últim episodi, van subratllar, del “corrupte” PP de Madrid.  

Notícies relacionades

A quatre dies de les eleccions, sense aclarir l’amenaça que el PP i Cs sumin amb Vox i repeteixin el seu pacte andalús, Sánchez, que dimarts va tancar la porta a un acord amb els taronges (“no està en els meus plans”, va dir), se centrarà en el vot útil d’esquerres, insistint que només el PSOE pot derrotar les “tres dretes”, i també en el de centre, comparant la “lluita fratricida” de Casado i Rivera amb l’“estabilitat” que ell representa.  

“Si volem estabilitat, futur i parar la dreta de les tres sigles, només es pot votar al PSOE”, va dir Sánchez a Gijón, a última hora de la tarda. Poc abans, al mateix faristol, la vicesecretària general, Adriana Lastra, va burxar en allò que el president va anomenar, durant el debat de dimarts a Atresmedia, les “primàries” de Casado i Rivera. “La dreta va començar repartint-se ministeris –va assenyalar–. Però ha acabat fotent-se estopa”.