tribunal suprem

Judici al procés: Aragonès demana al Suprem que l'eximeixi de declarar aquest dimarts

El judici recobrarà aquesta setmana el pols polític, amb la compareixença d'exconsellers i dels primers representants polítics convocats a instàncies de les defenses

Les defenses han renunciat al testimoni d'Alfred Bosch, que finalment no testificarà

zentauroepp47151773 pere aragones190401094402

zentauroepp47151773 pere aragones190401094402 / Andreu Dalmau

4
Es llegeix en minuts
Agencias / Madrid

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha remès un escrit alTribunal Suprem (TS) en què sol·licita que l’eximeixi d’haver de declarar aquest dimarts en el judici alprocés independentista, en el qual està citat com a testimoni de l’acusació popular exercida en nom de Vox, segons han explicat a Europa Press fonts coneixedores de la decisió.

En el seu escrit, el vicepresident esgrimeix que s’até a la condició d’investigat pel Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona –que instrueix la causa per l’organització de l’1-O– i que, per tant, s’acolliria al seu dret de no respondre les preguntes. La qüestió és que, per la condició d’aforat d’Aragonès, el Jutjat número 13 no l’ha processat i s’ha inhibit en favor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que tampoc ha obert causa formal contra seu perquè no veia prou indicis per imputar-lo, per la qual cosa la seva situació processal actual és confusa.

Fonts del seu entorn sostenen, no obstant, que el vicepresident continua "materialment investigat" per aquest jutjat, i per això conclou que el més adequat seria no haver de declarar aquest dimarts, una opció per la qual han optat altres investigats que han sigut cridats com a testimonis del procés.

Jornada d’alt voltatge polític

A més d’Aragonès, el Tribunal Suprem ha programat per a aquest dimarts una jornada d’alt voltatge polític amb el vicepresident català i els consellers que van deixar el Govern dos mesos abans de l’1-O. Després d’una breu aturada en els dies festius de Setmana Santa, l’onzena setmana del judici al Suprem arrencarà per Sant Jordi amb una sessió en què sobresurten les testificals d’Aragonès i dels exconsellers Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Jordi Baiget, a més de la de l’exdirector dels Mossos Albert Batlle. D’altra banda, el republicà Alfred Bosch, actual conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, que havia de declarar aquesta setmana, finalment no ho farà, ja que els advocats de les defenses ho han descartat. 

Així, després que el tribunal hagi sentit en les últimes sessions desenes de policies de l’1-O, el judici recobrarà aquesta setmana el pols polític, amb la compareixença d’exconsellers i dels primers representants polítics convocats a instàncies de les defenses. El republicà Aragonès, que actualment ocupa la vicepresidència i la conselleria d’Economia, que va deixar vacant Oriol Junqueras, testificarà dimarts, Diada de Sant Jordi, en qualitat de secretari d’Economia, càrrec que ocupava durant l’1-O.

Consellers que van abandonar el Govern abans de l’1-O

El Suprem també sentirà per Sant Jordi l’exconseller d’Interior Jordi Jané i l’extitular d’Ensenyament Meritxell Ruiz, que van abandonar el Govern de Carles Puigdemont el 14 de juliol del 2017, a poc més de dos mesos i mig de l’1-O. Jané, que sempre va defensar que els Mossos d’Esquadra havien de complir i fer complir la llei, va ser substituït per Joaquim Forn, que s’enfronta a una petició de 16 anys per rebel·lió i que poc després de prendre possessió del càrrec va garantir que la policia autonòmica permetria que l’1-O es pogués votar amb "llibertat" i "seguretat". Ruiz, que havia substituït en la conselleria Irene Rigau –inhabilitada pel 9-N–, va ser rellevada per Clara Ponsatí, actualment fugida de la justícia espanyola a Escòcia.

Juntament amb Jané i Ruiz, també va abandonar el Govern el 14 de juliol la llavors consellera de la Presidència Neus Munté, que ja va comparèixer al Suprem el 5 de març, quan va testificar que "l’únic escenari" que intuïa "era una desobediència" com la de la consulta del 9-N, perquè l’executiu de Puigdemont no apostava "en cap cas" per la via unilateral.

El Suprem també escoltarà aquest dimarts l’exconseller d’Empresa i Coneixement Jordi Baiget, destituït de manera fulminant per Puigdemont el 3 de juliol del 2017, després que expressés en públic els seus dubtes sobre la celebració del referèndum.

Un altre testimoni clau de Sant Jordi serà l’exdirector dels Mossos Albert Batlle, que va seguir els passos de Jané i va dimitir dos mesos abans de l’1-O, i que actualment forma part, des d’Units per Avançar, de la candidatura del PSC a l’alcaldia de Barcelona.

Aquell dia també testificaran Joan Vidal, gerent d’Òmnium i secretari del Govern en l’etapa de Puigdemont; un treballador del Departament de Treball, i un activista independentista que va penjar cartells sobre el referèndum a Badalona (Barcelona), que va ser identificat per la policia local en un incident en el qual va intervenir Jordi Cuixart.

Dimecres, 24 d’abril

La intensitat política es mantindrà dimecres, 24 d’abril, amb la declaració del portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, i l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras, contra la qual el TSJC va arxivar al gener la causa que tenia oberta per l’1-O, al concloure que va actuar al capdavant d’una "agrupació voluntària de municipis" amb un perfil polític, però no institucional.

Dimecres també han sigut citats, entre d’altres, responsables de la ja extinta empresa postal Unipost, que segons la fiscalia va fer encàrrecs del Govern vinculats a l’1-O, així com un dels responsables de l’associació de Mossos d’Esquadra per a la Independència, Albert D., que en els últims dies ha denunciat a les xarxes que ha rebut amenaces abans de la seva testifical.

Notícies relacionades

Mantenint el perfil polític, dimecres s’estrenaran els primers testimonis sol·licitats per les defenses, amb la declaració de l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé i la cap del gabinet de Relacions Exteriors i Protocol de la Generalitat, Anna Bosch.

Dijous, David Fernàndez (CUP)

L’onzena setmana de judici al Suprem acabarà dijous, dia 25, amb una altra intensa sessió amb una vintena de testimonis de les defenses, entre els quals el fins ara tinent d’alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello; l’exdiputat de la CUP David Fernández; el catedràtic de dret constitucional Joan Vintró, que va formar part del Consell Assessor per a la Transició Nacional, i diversos diputats i senadors de l’òrbita d’ERC. EFE