CAMÍ DE LES URNES

jordi vid 18 133046 / periodico

Sànchez, des de la presó: "El PSOE acceptarà tard o d'hora un referèndum"

El cap de llista de JxCat assegura que no tenen "línies vermelles", però que no donaran "xecs en blanc" a Sánchez

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jordi Sànchez ha ofert la seva primera roda de premsa des que va entrar a la presó fa 549 dies. La Junta Electoral Centralva autoritzar dimecres a la nit la seva participació, des de la presó de Soto del Real i per via telemàtica, en la roda de premsa que organitzava Efe. "Jo me n’he assabentat aquest matí. Això de la JEC és sorprenent", li comentava el cap de llista de JxCat al tècnic de l’agència de notícies que s’ha desplaçat per fer possible la retransmissió abans de comparèixer davant dels mitjans. En la seva intervenció, l’expresident de l’ANC ha remarcat que el mandat de l’1-O continua viu i ha afirmat que "Pedro Sánchez tard o d’hora acceptarà la nostra proposta" d’un referèndum.

Des que va entrar a la presó només s’havia pogut sentir la veu de Sànchez dues vegades: en la seva declaració al Suprem en el judici al procés i quan va gravar un missatge des de la presó per a la campanya de les eleccions catalanes del 21 de desembre passat, que li va costar una sanció d’un mes amb "privació de passejos".

Durant l’hora que ha durat la roda de premsa, Sànchez ha apel·lat reiteradament al mandat de l’1-O. "El mandat de l’1-O està viu, tot i que l’actuació de l’Estat ho ha fet inviable (...). Fins que el Govern espanyol i el Congrés no vulguin una solució dialogada el mandat de l’1-O seguirà sobre la taula", ha afirmat. Tot i que considera que el seu judici "no pot acabar amb res que no sigui l’absolució", Sànchez ha sentenciat que la seva prioritat ara no és pensar quan sortirà de la presó sinó la negociació amb Pedro Sánchez després del 28-A. "La meva preocupació no és el meu indult o les mesures si la sentència no és absolutòria. El que em preocupa és qui s’asseurà a negociar amb el PSOE i amb quina força". En aquest punt ha apel·lat a la "unitat" amb ERC per "condicionar" el govern. "La unió sobiranista ajudarà, i molt, a obtenir una via d’acord que fins ara no ha sigut possible per l’actitud del Govern socialista".

En aquest sentit, ha advertit que "no hi haurà xecs en blanc, hi haurà d’haver concrecions i un compromís que posarà fil a l’agulla per a la solució que passi per les urnes, pel referèndum". Això sí, per "responsabilitat" no li exigeixen que aquest sigui immediat, remarcant que no hi haurà "línies vermelles". "Ja tindrem temps de parlar de com i quan. No estem exigint un referèndum abans de la investidura. Som responsables i sabem les dificultats". Convençut que "Pedro Sánchez tard o d’hora acceptarà la nostra proposta" d’un referèndum, ha atribuït les declaracions constants del president del Govern en el sentit contrari a estratègies electorals. "En una campanya es diuen moltes coses, però espero que el sentit de la responsabilitat faci rectificar al PSOE "

El gran risc que ha assenyalat per a l’autogovern, ara que les enquestes assenyalen que el PP, Cs i Vox no sumaran, és Pedro Sánchez acabi segellant un acord amb Albert Rivera. "Una aliança entre el PSOE i Ciutadans seria obrir la porta a un nou 155".

Notícies relacionades

Quan li han preguntat sobre les diferències entre la seva candidatura i la d’ERC, ha volgut restar importància a la confusió a JxCat sobre les condicions per recolzar Sánchez i també al duel amb els republicans. "Segur que amb ERC ens trobarem en el camí", ha assenyalat abans de demanar bastir "ponts d’unitat", no només amb les altres forces independentistes sinó també amb el PSC i els comuns. Convençut que podrà participar en la vida política després del 28-A, ha assenyalat que la seva formació treballarà al Congrés "sense enganyar ningú" abans de tancar la seva intervenció amb un "no us fallarem".

[Així hem seguit en directe la intervenció de Jordi Sànchez]

Actualitzar

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Fa 1835 dies

Carregar més