Borràs avisa Sánchez que JxCat li exigirà exercir l'autodeterminació

Admet diversitat en la seva llista electoral sobre la manera d'expressar les condicions al PSOE

Condemna els boicots a mítings de la dreta però acusa aquests partits de buscar la fotografia

150419 primera plana jxcat / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

La número dos de la candidatura de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions generals, Laura Borràs, ha centrat la seva intervenció al Fòrum Primera Plan@ d’EL PERIÓDICO per carregar especialment contra el Govern del PSOE i advertir Pedro Sánchez que si necessita els vots de JxCat no hi haurà un recolzament "gratis", sinó que s’exigirà el final de la repressió i l’exercici del dret a l’autodeterminació. Borràs ha comparat l’actuació del Govern socialista sobre Catalunya amb la del PP. És més, ha afirmat que la repressió "ha augmentat". Amb tot, ha admès diversitat a JxCat a l’hora de definir les condicions a Sánchez.

"El crèdit està sota mínims, en aquest sentit el que expressem ho fem amb claredat, exigim el final de la repressió i exigim l’exercici del dret a l’autodeterminació", ha asseverat. "No tornarem a confiar gratis ingènuament en Pedro Sánchez, seria una temeritat per als interessos dels catalans. El PSOE en el Govern ha sigut tan ineficient amb Catalunya com els governs del PP". Borràs ha recordat que als anys 70 el PSOE defensava el dret a l’autodeterminació i que en unes eleccions catalanes va apostar per un referèndum pactat.

I sobre les condicions ha inclòs la figura d’un relator que doni fe de les negociacions, i ha recordat que tant el Govern del PSOE com el del PP van negociar amb ETA amb presència de mediadors i s’ha preguntat per què no fer-ho ara si es tracta de parlar de "pau i de futur". Borràs, amb tot, ha admès que a l’hora de posar condicions al PSOE a JxCat hi ha diversitat: "No busquin la divisió, és que JxCat som diversos i plurals perquè estem units en la diversitat i en l’adversitat".

Condemna la violència... i la foto

D’altra banda, Borràs s’ha desmarcat dels actes de boicot i els aldarulls que s’han produït en alguns mítings i actes de partits de dretes. Però ha introduït un matís: "Condemnaré sempre aquestes manifestacions intimidatòries perquè no formen part de la meva manera de defensar les idees, però és veritat que hi ha gent que busca aquests escenaris de confrontació per tenir quota de pantalla o per aparèixer a la fotografia".

Nou dard a ERC

Notícies relacionades

Borràs ha aprofitat una pregunta sobre les diferències programàtiques entre les tres candidatures independentistes a les eleccions generals per llançar de nou un dard a Esquerra Republicana. "Veig diferències perquè no estem junts, nosaltres podem predicar la unitat, practicar-la de forma no retòrica, sinó efectiva", ha asseverat.

El català i el castellà

Quan li han preguntat sobre si quina seria la llengua oficial en una república catalana, la candidata primer ha evitat respondre; posteriorment ha afirmat que la llengua oficial ha de ser el català "sense perjudici de qualsevol altra llengua de les moltes que es parlen a Catalunya", i després ha matisat que el castellà no tindria el mateix règim que l’anglès. Finalment ha dit que es pot donar "un règim de cooficialitat sense problemes". I sobre el seu recolzament al manifest Koiné sobre el català ha remarcat que “el règim del general Franco va utilitzar els immigrants com a factor de transformació lingüística a Catalunya, naturalment".