PODEM

Iglesias aposta pel republicanisme per recuperar la fraternitat a Catalunya

El líder de Podem assegura que és la sanitat pública i no la monarquia el que crea sentiment de lleialtat a un país

Ha definit el PP, Cs i Vox com un "híbrid entre el senyor Pelagi i Margaret Thatcher" que només volen una bandera

undefined47759291 podemos pablo iglesias190414194626

undefined47759291 podemos pablo iglesias190414194626 / Miguel Tona

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Coincidint amb el Dia de la República, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha celebrat un míting a Eibar, la primera ciutat a proclamar la Segona República el 1931. Envoltat per més de 2.000 militants, el líder morat ha assegurat que el "republicanisme és una caixa d’eines" necessària per "construir la fraternitat" a Catalunya i crear dispositius institucionals que permetin l’existència de diferents llengües, institucions o identitats: "Això engrandeix un país que és capaç de fer conviure en el divers".

En aquest sentit, ha afirmat que la paraula 'república' prové de 'res publica', la defensa del públic. Aquesta explicació l’ha portat a sentenciar que el que realment construeix "lleialtat republicana" és la sanitat pública o l’educació pública, nocap reicap coronacap monarquia.

Iglesias ha posat damunt la taula un dels que considera principals debats d’aquestes eleccions generals que és el model territorial espanyol: "la plurinacionalitat, el conflicte a Catalunya, l’autogovern, la necessitat de protegir institucions pròpies, diferents identitats, diferents llengües, i les asimetries entre ciutats i el món rural". 

Atacs al patriotisme de les dretes

Notícies relacionades

"Són un híbrid estrany entre el senyor Pelagi i Margaret Thatcher", ha fet broma el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, sobre el PPCs Vox. Als seus respectius líders, Pablo CasadoAlbert Rivera Santiago Abascal, s’ha referit com els "patrioters, "trio de Colón", "trifatxet" o "els tres pianistes de José María Aznar".

No obstant, el que més ha repetit ha sigut el de "patrioters de xaranga i pandereta" que tant defensen una única "llengua, bandera i identitat", a més d’apostar per la recentralització de l’Estat. "Quan arriben les propostes econòmiques s’obliden del patriotisme i els encanten les banderes del BBVA, de Suïssa i dels fons voltors", ha sentenciat.