PODEM

Iglesias i Montero es reparteixen una campanya atípica

Els morats destaquen els actes petits per estar «el més a prop que es pugui de la gent»

La número dos del partit lidera el primer acte de la campanya electoral

jcarbo47477499 podemos190323201114

jcarbo47477499 podemos190323201114 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

No és costum que el líder d’un partit cedeixi protagonisme en plena campanya electoral. No obstant, Unides Podem sembla plantejar una estratègia un tant atípica i inusual. El pes dels principals actes no descansarà només sobre les espatlles del secretari general morat, Pablo Iglesias, sinó que serà la ‘número dos’ del partit, Irene Montero, qui agafi les regnes en determinats moments durant les pròximes dues setmanes. Tant és així que la portaveu parlamentària va liderar, aquest divendres, el primer acte amb militants de la campanya a Toledo.

El tret de sortida a aquest esprint final per aconseguir evitar els desastrosos pronòstics que dibuixa la demoscòpia sí que va anar a càrrec d’Iglesias, que va acudir al districte madrilenyd’Usera  per fer la tradicional enganxada de cartells. Malgrat que la seva aparició va ser discreta, el missatge que va llançar va ser clar: s’han d’omplir les urnes amb “les veritats d’un país al qual els poderosos no li han d’escriure la història”.

Aquest tipus d’actes allunyats dels grans mítings però pròxims al pols de la societat civil serà el que prioritzi a la campanya dels morats. El seu equip de campanya assegura que l’objectiu és “ser tan a prop com es pugui de la gent”. Seguint aquesta estratègia, Iglesias es va reunir aquest divendres amb diversos representants de col·lectius sanitaris per escoltar les seves peticions. Una trobada sense públic en què el secretari general va posar en relleu la importància de la sanitat pública com a element unificador de tots els espanyols.

Montero agafa les regnes

La responsabilitat de plantar-se davant dels militants per primera vegada en campanya va recaure sobre Montero que, al costat del coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, es va presentar davant de 600 persones a Toledo. La ‘número dos’ de Podem ja va capitanejar el partit durant diversos mesos durant el permís de paternitat d’Iglesias. No obstant, el repartiment previst dels actes obligarà la ‘número dos’ del partit a batallar a algunes de les places més importants com ara Madrid, Catalunya o Elx.

Notícies relacionades

Montero va recórrer a Toledo a una de les principals línies discursives de Podem: la denúncia dels poderosos que “manen més que qualsevol diputat”. En aquest sentit, va lamentar que a Espanya els ciutadans no puguin decidir “gairebé res del que és més important de la nostra forma de vida”. Així va enumerar la incapacitat per escollir el preu de l’energia, el problema del lloguer provocat per fons voltors, la despoblació originada per la falta de polítiques públiques o l’ocupació precària.

“Aquest és un sistema incompatible amb la vida, que està descontrolat”, va sentenciar abans de demanar el vot a tots els presents per poder “prendre el control”. A més, va recordar els seus militants que s’ha d’evitar: “Un Govern de les dretes, molt, molt, de dreta amb PPCs i Vox o un Govern de dretes si governa el PSOE amb Cs”.