Protestes i tensió per la presència d'Álvarez de Toledo en un acte a la UAB

Desenes d'estudiants han bloquejat l'accés a la sala on finalment s'ha celebrat la xerrada

acto-cayetana-uab / periodico

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Baralla a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per la presència de la plana major del PP català en un acte estudiantil.

Prop de 200 estudiants s’han manifestat i han bloquejat l’accés a la sala que ‘S’ha Acabat’ havia reservat per celebrar un acte amb el títol “Davant els nacionalismes i populismes, ¡Europa!”.

Després d’una breu atenció als mitjans de comunicació, la candidata del PP per Barcelona el 28-A, Cayetana Álvarez de Toledo, el postulant a l’alcaldia barcelonina, Josep Bou, i el president de la formació a Catalunya, Alejandro Fernández, juntament amb els seus escortes i representants estudiantils, s’han dirigit a l’escala d’accés per accedir a la sala. 

Allà, després de diversos forcejaments i topades verbals, –uns a crits de ‘Fora feixistes de la universitat’ i d’altres apel·lant a la ‘Llibertat’–, han aconseguit superar la barrera i els pocs agents privats que vetllaven per la seguretat els han obert pas. Després d’aquests moments de tensió, un membre de la comitiva de l’acte ha fet la salutació feixista, cosa que ha denunciat el candidat de Front Republicà, Albano Dante-Fachin, i Jordi Magrinà (CUP Barcelona), entre d’altres.

Pocs minuts després, han arribat unitats de la BRIMO delsMossos d’Esquadra i han carregat contra els estudiants que seguien a la zona per dissoldre la concentració. Finalment, l’acte s’ha desenvolupat a la ubicació escollida amb les intervencions de l’expresident de Societat Civil Catalana, Rafael Arenas, l’eurodiputada de UPyD Maite Pagaza, i Fernández.

“Mocosos totalitaris, pijos i subvencionats”

“Se’ns ha ofert l’oportunitat d’accedir d’una altra manera. Però no entraríem per cap altre lloc diferent, només faltaria. Això ha comportat que s’hagi posat tot més tens del que era, però jo he pres aquesta decisió contravenint les recomanacions dels Mossos d’Esquadra perquè tots ens hi hem jugat la vida”, ha asseverat Fernández.

“Hem passat i hem guanyat el totalitarisme, els veritables feixistes”, ha etzibat una de les portaveus de ‘S’ha Acabat’. “Hem trencat el seu mur i hem aconseguit passar, no ho tindran tan fàcil la pròxima vegada”, ha afirmat en la seva intervenció en la xerrada.

“Hem passat i hem guanyat el totalitarisme, els veritables feixistes”.

Álvarez de Toledo ha carregat contra els estudiants que boicotejaven la celebració de l’esdeveniment i els ha acusat de protagonitzar un “espectacle dantesc” amb “mocosos, totalitaris, pijos, reaccionaris, subvencionats, consentits, que pretenen segrestar aquesta universitat i convertir un lloc que hauria de ser un temple del saber, de l’educació, del debat, en un lloc purament al servei d’un projecte totalitari nacionalista”. Unes paraules que després ha reiterat en el seu compte personal de Twitter.

L’alcaldable a Barcelona amb el recolzament de Cs, Manuel Valls, present a l’acte, també ha condemnat la protesta: “És el meu combat i el vostre, aquí estem tots junts i hem de plantar cara a la violència i a la intolerància. Ens hi juguem molt”. “Hi ha molta covardia, aquí hi ha gent que no accepta mirar-los als ulls i vosaltres ho feu, els joves que representeu la tolerància i el futur, no els de fora, que tenen una idea de llibertat i de democràcia que no té res a veure amb valors de la Constitució”, ha sentenciat amb referència a l’enfrontament previ a l’esdeveniment.

Notícies relacionades

També ha reaccionat als fets la candidata per Ciutadans, Inés Arrimadas, i ha titllat els manifestants d’“intolerants” i de “comandos feixistes separatistes”, “que increpen i insulten els constitucionalistes”.

El mateix han fet el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i l’alcaldable del PSC a la capital catalana, Jaume Collboni: “Aquest país és de tots i totes i la violència no hi té lloc”.