Guia pràctica

Eleccions 2019: ¿Puc evitar estar en una mesa electoral? I sis preguntes freqüents més

S'acosta la cita del 28 d'abril i tornen els mateixos dubtes que sorgeixen cada vegada que s'ha d'anar a votar

zentauroepp29793766 barcelona   24 05 2015   elecciones municipales maig 2015  a180703165501

zentauroepp29793766 barcelona 24 05 2015 elecciones municipales maig 2015 a180703165501

6
Es llegeix en minuts
Europa Press

S’acosta la cita electoral del 28 d’abril i tornen els mateixos dubtes que sorgeixen cada vegada que s’ha d’anar a votar: ¿quins documents s’han de portar al col·legi electoral?, ¿puc eludir estar en una mesa?, ¿es pot votar amb un DNI caducat? Responem a set de les preguntes més comunes en aquests casos.

1.- ¿A QUINA HORA OBREN I TANQUEN ELS LOCALS ELECTORALS? La votació comença a les 9 hores del dia 28 d’abril i acaba a les 20 hores, moment en què el president de la mesa electoral anuncia el final de la votació. No obstant, si encara queda algú dins del local electoral, el president de la mesa li permetrà votar.

2.- ¿A QUIN COL·LEGI EM TOCA VOTAR? A través d’aquest cercador de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) pots comprovar quin col·legi electoral et correspon i quina és la mesa a la qual hauràs de dirigir-te. En qualsevol cas, els electors rebran una targeta censal amb les dades actualitzades de la seva inscripció en el cens electoral i de la mesa que els correspon. També pots consultar la web de l’ajuntament on resideixis o trucar per telèfon al consistori.

3.- ¿PUC TRIAR ON VOTAR? Només es pot votar a la mesa electoral que correspongui a cada elector. No obstant, hi ha una excepció: la llei permet als interventors dels partits polítics exercir el seu dret de sufragi a la mesa davant de la qual estan acreditats si pertany a la mateixa circumscripció en què estan inscrits.

4.- ¿ES POT VOTAR AMB EL DNI CADUCAT? ¿I AMB UNA FOTOCÒPIA? Per poder votar necessitaràs portar el document nacional d’identitat (DNI), passaport (amb fotografia) o carnet de conduir (amb fotografia). No importa que aquests documents estiguin caducats, però han de ser els originals, no valen fotocòpies.

5.- ¿COM S’AJUNTEN ELS VOTS REBUTS PER CORREU I ELS PRESENCIALS? A les 20 hores, una vegada recollits tots els vots realitzats físicament, s’afegiran totes les paperetes que s’hagin rebut per correu. Per a això, es comprovarà que les cartes inclouen el certificat d’inscripció en el cens del votant, i que efectivament està inscrit en aquesta mesa. Llavors, es procedirà a introduir el seu vot a l’urna amb els altres, i s’afegirà el seu nom a la llista de votants.  Si a les 20 hores algun dels vots emesos per correu encara no ha sigut rebut, no serà vàlid: quan arribi serà enviat a la junta electoral de la zona i destruït.

6.- ¿QUANT COBREN ELS MEMBRES DE LES MESES? Els membres de les meses electorals cobraran una dieta de 65 euros. Els treballadors per compte aliè i els funcionaris nomenats membres de mesa tenen dret a un permís retribuït de la jornada completa durant el dia de la votació, si és laborable. En tot cas tenen dret a una reducció de la seva jornada de treball de cinc hores el dia immediatament posterior. Si algun dels suplents ha d’exercir la funció per absència del titular, tindrà dret al permís retribuït i a la reducció de jornada, així com a la dieta.

7.- SI M’HA TOCAT ESTAR EN UNA MESA, ¿EN QUINS CASOS PUC ELUDIR AQUESTA RESPONSABILITAT? Els càrrecs de membres de mesa són obligatoris, i també ho són els càrrecs de suplents. No obstant, hi ha una sèrie de circumstàncies que poden eximir d’aquesta responsabilitat i que han de comunicar-se amb la deguda documentació a la junta electoral de la zona en el termini de set dies des de la notificació:

- Les persones majors de 65 anys poden renunciar.

- Les persones amb algun tipus de discapacitat.

- La condició de pensionista d’incapacitat permanent absoluta i gran invalidesa.

- La situació d’incapacitat temporal per a la feina, acreditada mitjançant la corresponent baixa mèdica.

- La gestació a partir dels sis mesos d’embaràs i el període corresponent de descans maternal.

- L’internament en centres penitenciaris o en hospitals psiquiàtrics, que s’acreditarà mitjançant certificació dels responsables dels centres.

- Haver format part d’una mesa electoral anteriorment, almenys en tres ocasions en els últims 10 anys.

-Si la víctima d’un delicte acredita que ha de formar part d’una mesa electoral al col·legi on l’autor del delicte (condemnat o investigat) està cridat a les urnes, n’està eximida.

S’entenen com a responsabilitats o raons familiars que poden justificar que el membre designat d’una mesa electoral sigui rellevat de l’acompliment del càrrec:

1.- La condició de mare, durant el període de lactància natural o artificial, fins que el nadó compleixi nou mesos.

2.- L’atenció directa i contínua, per raons de guarda legal, de menors de vuit anys o de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial.

3.- L'atenció directa i contínua de familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que per raons d’edat, accident o malaltia, no pugui valer-se per si mateix.

 4.- La concurrència el dia de l’elecció d’esdeveniments familiars d’especial rellevància que resultin inajornables o en què l’ajornament provoqui perjudicis econòmics importants, sempre que l’interessat sigui el protagonista o tingui amb aquest una relació de parentiu fins al segon grau de consanguinitat.

5.- La condicióde mare o pare de menors de 14 anys, quan s’acrediti que l’altre progenitor no pot ocupar-se del menor durant la jornada electoral, i que a més l’interessat no tingui ascendents o altres fills grans que puguin fer-ho.

A més, atenent les circumstàncies de cada cas, la junta electoral de zona pot eximir d’aquesta responsabilitat a persones:

1.- Amb una lesió, malaltia o malaltia física o psíquica que, tot i que no hagi donat lloc a una declaració d’incapacitat per a la feina, impedeixi exercir les funcions de membre d’una mesa electoral, o converteixi en particularment difícil o penós l’exercici de tals funcions.

2.- La condició de pensionista d’incapacitat permanent total per a una determinada professió, sempre que els factors determinants de la incapacitat es presentin també per analogia en el desenvolupament les funcions de membre de la mesa electoral.

3.- La situació de risc durant l’embaràs durant els primers sis mesos.

4.- La previsió d’intervenció quirúrgica o de proves clíniques rellevants el dia de la votació, en els dies immediatament anteriors, o l’endemà, sempre que resultin inajornables.

5.- La pertinença a confessions o comunitats religioses en les quals l’ideari o el règim de clausura resultin contraris o incompatibles amb la participació en una mesa electoral.

6.- El canvi de la residència habitual a un lloc situat en una altra comunitat autònoma quan, a més de l’esmentada circumstància, es justifiqui la dificultat de poder formar part d’una mesa electoral.

Així mateix, en aquests casos l’activitat professional pot ser una justificació:

1.- Els que durant el dia de la votació hagin de prestar els seus servei a les juntes electorals, als jutjats i a les administracions públiques que tinguin encomanades les funcions electorals.

2.- Els que hagin de prestar durant la jornada electoral serveis essencials de la comunitat d’importància vital, com els de caràcter mèdic, sanitari, de protecció civil, bombers, etcètera.

3.- Els directors de mitjans de comunicació d’informació general i els caps dels serveis informatius que hagin de cobrir la jornada electoral.

Notícies relacionades

4.- Els professionals que hagin de participar en esdeveniments públics a celebrar el dia de la votació, que estiguin previstos anteriorment a la convocatòria electoral, quan l’interessat no pugui ser substituït i la no-participació d’aquest obligui a suspendre l’esdeveniment i es produeixin perjudicis econòmics rellevants.