iniciativa legislativa popular

El Congrés tramitarà la llei de Jusapol per blindar l'equiparació salarial de la Policia i la Guàrdia Civil

Agents dels dos cossos han tallat el trànsit davant del Congrés per demanar equiparació salarial

jusapol-castro

jusapol-castro

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Congrés tramitarà, amb el suport de les quatre principals forces polítiques (PP, PSOE, Podem i Ciutadans), la iniciativa legislativa popular promoguda pel col·lectiu Jusapol per garantir l’equiparació salarial de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb els cossos de seguretat autonòmics i locals.

L’admissió a tràmit de la proposició de llei per a l’efectiva igualtat i equiparació salarial de les policies de l’Estat espanyol ha sigut debatuda aquest dimarts a la tarda en el ple del Congrés, on la majoria dels partits va anunciar que votarà a favor de la presa en consideració, tot i que el PP i el PSOE van anunciar que promouran importants canvis durant la feina legislativa.

Aquesta iniciativa legal és fruit de les més de 500.000 firmes que el col·lectiu Jusapol (Justícia Salarial Policial) ha recollit en els últims mesos a fi de presentar una proposta legal que garanteixi l’equiparació salarial "efectiva" de les forces de seguretat de l’Estat. Jusapol considera insuficient i sense blindatge legal l’acord d’equiparació que el març passat va firmar l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido amb els sindicats de la Policia Nacional i les associacions de la Guàrdia Civil. Aquest acord ha començat a ser aplicat per l’actual Govern i el seu titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, de manera que els agents han començat a cobrar aquest mes d’octubre passat la pujada salarial.

"Diferències retributives"

No obstant, en la iniciativa legislativa presentada per Jusapol es demana que l’equiparació salarial es garanteixi per llei, de manera que es corregeixin automàticament les "diferències retributives" que es produeixen entre les forces de seguretat de l’Estat i altres cossos de seguretat espanyols en qüestions com el complement específic, les hores extres o els complements per nocturnitat.

En el debat d’aquest dimarts en el ple del Congrés, el PP, el PSOE, Podem, Ciutadans i el PDECat van anunciar que donaran suport a la tramitació d’aquesta norma, tot i que amb diferents matisos. Només es va posicionar clarament en contra el PNB, que va defensar que no es pot condicionar per llei la negociació salarial que l’Estat ha de mantenir amb els seus funcionaris.

En el torn d’intervencions, el diputat del PP José Alberto Martín-Toledano va explicar que el seu partit considera que la proposta legislativa de Jusapol té "defectes legals importants", però que pot ser utilitzada com a "perxa" per garantir per llei l’acord d’equiparació que va promoure l’exministre Zoido.

Així mateix, David Serrada, del PSOE, va assenyalar que la seva formació considera que la proposta legislativa plantejada conté "multitud d’esculls legals", però que els socialistes accepten el seu debat a l’ésser fruit d’una iniciativa legislativa popular. Va explicar que serà en el tràmit parlamentari quan el partit del Govern introdueixi les correccions que consideri oportunes.

"De justícia social"

Per part de Podem, el diputat Juan Ignacio Delgado va defensar la tramitació d’aquesta proposta legislativa perquè la seva demanda d’equiparació salarial és una qüestió "de justícia social" i "de drets laborals", mentre va rebutjar que amb aquesta iniciativa es pretenguin envair competències autonòmiques.

Al seu torn, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va argumentar que és un assumpte "de justícia" i "d’igualtat" que policies nacionals i guàrdies civils cobrin el mateix que els cossos de seguretat autonòmics. A més, va afirmar que aquesta bretxa salarial és fruit del "mercadeig" que el PP i el PSOE han mantingut durant dècades amb els partits nacionalistes.

Quant als partits nacionalistes, Mikel Legarda, del PNB, va mostrar el rebuig del seu partit a la iniciativa de Jusapol, ja que un Parlament no ha d’interferir en les competències del Govern "per dirigir l’administració civil i militar". Així mateix, Feliu-Joan Guillaumes, del PDECat, va considerar que la demanda de l’equiparació salarial és "molt vella i justa reivindicació", tot i que va criticar l’actuació que ha tingut Jusapol en els últims mesos a Catalunya, on ha convocat marxes en les quals s’han produït incidents.

Talls al carrer

Jusapol ha arribat fins i tot a tallar el trànsit aquest matí davant el Congrés dels Diputats, hores abans de la votació.

L’associació sorgida al marge dels sindicats i associacions que sí que tenen representació en els consells de la Policia i la Guàrdia Civil ha celebrat una vigília des d’aquesta nit davant el Congrés. Dissabte passat es va tornar a manifestar a Barcelona, on van denunciar noves agressions per part de membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR).

La concentració / DAVID CASTRO

Menys diners

Notícies relacionades

Segons Jusapol, dels 500 milions pressupostats el 2018 han "minvat" a 310, ja que 100 no s’han utilitzat i 90 es refereixen a la pujada de la funció pública també aplicada de forma més favorable alsMossos d’Esquadra. En l’actualitat, sostenen, "la bretxa continua augmentant en 16 euros bruts mensuals", i 13.481 famílies d’agents en segona activitat i en la reserva s’han quedat fora de l’acord, així com les pagues extraordinàries.

Aquesta associació també invoca els "tres acords no complerts" per a l’equiparació salarial: el del 1992, el del 2005 i el del 2018, amb la firma solemne del llavors ministres de l’Interior Juan Ignacio Zoido (PP).