Ciutadans no s'hi suma

Casado recorrerà al Tribunal Constitucional els decrets socials de Sánchez

Espanya «ja no pot transferir cap competència a les comunitats autònomes», afirma el líder del PP

«Les bones notícies per als espanyols són dolentes per al PP i Cs», assenyala el president del Govern

20190404 431888 casadomo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del PP, Pablo Casado, ha anunciat aquest dijous que el seu partit recorrerà davant del Tribunal Constitucional “els decrets ‘abertzales’ i electorals” del Govern de Pedro Sánchez convalidats per la Diputació Permanent. El líder popular es referia així a les sis mesures econòmiques previstes en els Pressupostos Generals de l’Estat del 2019, que van ser rebutjats, i que el Govern va salvar al Congrés amb el suport de les forces que van recolzar el PSOE davant la moció de censura contra Mariano Rajoy, entre les quals ERC, el PDECat i EH-Bildu.

“Recorrerem al TC alguns d’aquests decrets, perquè pensem que no són d’extraordinària necessitat. Vam anar a la Junta Electoral Central i, una vegada que no s’ha dignat a avaluar que s’estan utilitzant els nostres diners per fer electoralisme, anirem al TC per dir que aquests decrets no compleixen els requisits de ser d’urgent necessitat. Esperem que així el Govern deixi de fer electoralisme a costa dels nostres impostos”, ha valorat.

En una intervenció després de la qual no s’han admès preguntes dels periodistes, Casado ha promès que quan ell arribi a la Moncloa mai passarà “que Otegi presumeixi de ser una peça clau per a l’Executiu”. “No puc mirar a la cara als meus companys ni a les víctimes del terrorisme –va continuar– sense dir-los que això en el nostre Govern mai passarà. Mai dependrem ni negociarem amb un partit proetarra que encara no ha condemnat 800 assassinats a Espanya”. “M’indigna sobretot perquè no és el primer que ho diu. Hem sentit Pablo Iglesias dir que vol estar al Govern d’Espanya. Hem sentit Dolors Bassa dir des de la presó que per què han deixat caure el Govern i hem vist Arnaldo Otegi la nit de Nadal sopar i brindar amb la líder socialista del País Basc”, ha recalcat, preguntant-se fins a quin grau d’“indignitat” arribarà Pedro Sánchez per seguir en el poder. 

Casado també ha assegurat que Espanya “ja no pot transferir cap competència a les comunitats autònomes” ja que, segons el seu parer, la situació “ja no s’aguanta” i cal “reforçar” l’Estat. “Pedro Sánchez ha pactat amb el PNB més transferències i vull dir una cosa molt clarament: Espanya ja no pot transferir cap competència. Això ja no s’aguanta, som el país més descentralitzat del nostre entorn”, ha recalcat.

Ciutadans no recorre

Ciutadans no s’unirà als populars. El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha indicat que no li “sembla ni bé ni malament” aquesta maniobra, després de remarcar que ells també critiquen “aquesta manera de governar per decretàs”. 

A la Diputació Permanent, el partit taronja va canviar el seu sentit en cada mesura: va recolzar les del ‘brexit’, el permís de paternitat i la del superàvit; va rebutjar la nova normativa del lloguer, i es va abstenir en la recuperació del subsidi als aturats de majors de 52 anys i el de l’estiba.

Sánchez respon amb un repte

Notícies relacionades

Per la seva part, el president del Govern ha desafiat el PP i Cs que expliquin per què no han recolzat els sis decrets llei: “La pregunta que cal fer és per què les bones notícies per als espanyols són dolentes per a ells. El debat és si recolzen o no les mesures”.

Després de visitar la Real Academia Española, Sánchez ha avisat que aquestes formacions “hauran de respondre” davant de la ciutadania, abans d’insistir que el seu “compromís social continuarà” tot i que l’Executiu ja no aprovi més decrets llei.