DIPUTACIÓ PERMANENT

Sánchez aconsegueix tirar endavant els seus decrets socials en plena precampanya

Els partits que van donar suport a la moció de censura donen suport al PSOE a Congrés

El PP vota 'no' a tot i el PNB aprofita el seu recolzament per reactivar traspassos

undefined47615406 madrid 03 04 2019  pol tica  diputaci n permanente del congr190403121414

undefined47615406 madrid 03 04 2019 pol tica diputaci n permanente del congr190403121414 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va tancar aquest dimecres el curs legislatiu exhibint el recolzament dels mateixos partits que el van ajudar a tirar endavant la seva moció de censura contra Mariano Rajoy. Units Podem, ERC, el PNB, el PDECat i Bildu van convalidar els sis decrets socials que el Govern va aprovar quan ja se sabia que hi hauria comicis generals a la primavera, la qual cosa va comportar denúncies d’“electoralisme” per part del PP i Ciutadans, sobretot, però també crítiques d’alguns dels socis del front anti-Rajoy.

Carles Campuzano (PDECat) va remarcar que aquesta manera d’actuar “degrada” el Congrés i Aitor Esteban (PNB) li va retreure a Sánchez que no hagués presentat abans aquestes iniciatives però, malgrat aquestes pulles, la majoria de la moció de censura va ajudar el dirigent socialista a sortir airós d’aquesta votació en plena precampanya. Els nacionalistes bascos van ser els únics que van posar una mica d’intriga a la sessió, de gairebé set hores de durada, en què es van abordar l’ampliació del permís de paternitat, les noves normes del lloguer, la recuperació del subsidi als aturats més grans de 52 anys, els canvis al sector de l’estiba, la inversió del superàvit d’autonomies i ajuntaments i les mesures per activar en cas d’un brexit sense acord.

Reunió per parlar de competències 

Durant el debat sobre els nous ajuts als llogaters, el PNB va mantenir la incògnita de si els recolzarien, tot i que finalment hi van votar a favor. No només va ser ambigu el diputat Mikel Legarda en la seva al·locució, sinó que, de manera simultània, a Vitòria, el portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, va revelar que les últimes hores s’havien “intensificat” els contactes amb el Govern central per accelerar el calendari de les 33 competències pendents de transferir a Euskadi abans del 2020. Sobretot set que havien d’estar tancades el març, entre altres, els ajuts a la jubilació dels treballadors afectats per un ERO, el transport ferroviari a les línies de rodalies i FEVE i la legislació dels productes farmacèutics. La polèmica transferència de la gestió dels edificis penitenciaris i els funcionaris va acabar relegada en aquest calendari i el Govern central va assegurar que la tractaria a finals d’any (si Sánchez segueix a la Moncloa).

A la sortida de la sessió, la premsa li va preguntar directament al portaveu del PNB “en quants milions s’havia traduït” el recolzament del seu partit a l’Executiu central. “En cap [...] Necessitàvem aclarir en què està pensant el Govern, perquè estàvem estancats. Ara sembla que escoltaran les nostres preocupacions una miqueta més”, va contestar Esteban. 

Al voltant de les deu de la nit, el Ministeri de Política Territorial va informar que la pròxima setmana convocarà una reunió de la Comissió Mixta de Traspassos amb el País Basc per abordar aquest assumpte. Acció i reacció abans d’acabar la jornada.

ERC i el PDECat, directes

Menys driblatges van fer els independentistes catalans. Tant ERC com el PDECat van deixar clar des de primera hora del matí que recolzarien totes les iniciatives.

Notícies relacionades

El PP va votar en contra de les sis iniciatives per no voler participar de “la campanya electoral” de Sánchez. El president dels populars, Pablo Casado, que com Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (Ciutadans) es van absentar de la Diputació Permanent del Congrés i van cedir el seu lloc a un altre parlamentari, va remarcar el fet que Sánchez utilitzés el recolzament d’EH Bildu per convalidar els decrets. Casado va lamentar que l’“ambició desmesurada” del cap de l’Executiu l’hagi portat a “implorar” a un “proetarra” com Arnaldo Otegi perquè li “salvi” les seves mesures. El secretari general d’EH Bildu va assegurar aquest dimecres que el PSOE havia demanat reiteradament a la seva formació el seu recolzament.

Ciutadans va canviar el seu sentit de vot segons la mesura. Va recolzar les del 'brexit', el permís de paternitat i la del superàvit, i va rebutjar la nova normativa del lloguer. Es va abstenir en la recuperació del subsidi per als aturats més grans de 52 anys i en la de l’estiba.