Sánchez i Obama exhibeixen sintonia a Sevilla

Pedro Sánchez es reuneix amb l'expresident Obama per parlar dels reptes dels joves i la lluita contra el canvi climàtic

20190403 431827 obamae 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El president del Govern, Pedro Sánchez, es va reunir aquest dimecres amb l’expresident dels Estats Units Barak Obama per intercanviar idees sobre l’evolució de les mesures en la lluita contra el canvi climàtic, una de les principals preocupacions globals dels dos líders. La trobada, de tot just mitja hora, ha servit per presumir de química a les portes de la campanya electoral del líder socialista. L’exmandatari nord-americà, a més, s’ha interessat per les polítiques que l’Executiu espanyol duu a terme en matèria d’ocupació, educació i accés a la vivenda dels joves, aspectes amb què Obama es mostra molt compromès després de deixar la Casa Blanca i als quals dedica gran part del temps a través d’una fundació.

“Les noves generacions, gràcies a l’accés a la tecnologia, són més sofisticades i sense por de les diferències o els canvis”, va dir Obama durant la seva conferència a la Cimera Global de Turisme de la WTTC, i per això va augurar que seran les que “ens ajudin a assentar els drets civils i de la dona”.

En la trobada, celebrada just després de la xerrada, Sánchez i Obama han demostrat una “gran complicitat” com a membres d’un mateix corrent polític, el progressista, segons fonts de la Moncloa. Així, han compartit les seves preocupacions per aconseguir la igualtat de gènere plena, convençuts que el “segle XXI és el segle de les dones”. L’expresident nord-americà també s’ha interessat per les mesures que Espanya duu a terme en matèria de lluita contra el canvi climàtic, ja que els dos dirigents coincideixen que és el repte que posa en perill el planeta a curt termini.

Obama es va convertir en el gran reclam de la trobada, que reuneix els principals actors del sector turístic internacional. Hi va arribar la nit abans, es va allotjar en un dels hotels emblemàtics de la ciutat i va aprofitar per fer una mica de turisme abans d’acudir al Palau de Congressos. Al Palau, després d’atendre la cua de visitants i compromisos que esperaven pacientment per fer-se una foto amb ell (previ pagament), va dissertar del diví i l’humà amb el director de la WTTC i CEO de la cadena hotelera Hilton. Es va revelar fascinat amb l’oportunitat de viatjar amb les seves filles i descobrir el món a través dels seus ulls, i sense oblidar-se’n, va al·ludir al moviment #MeToo quan va apel·lar a la necessitat que les destinacions turístiques reforcin les mesures de seguretat per millorar la confiança de les dones que viatgen soles.

L’expresident americà va assenyalar la capacitat dels viatges, i el turisme, per millorar la capacitat d’empatia i de posar-se al lloc de l’altre. “La millor diplomàcia és reconèixer la cultura, els costums i els records de l’altre –va arribar a dir–. Quan se senten reconeguts, hi ha més tolerància amb la seva perspectiva sobre nosaltres”, una afirmació que val “tant per a persones com per a nacions. No obstant, va considerar que la disrupció que provoquen les tecnologies, i el canvi climàtic, que destrueix no només llocs emblemàtics i visitats sinó les llars de la gent, són els grans reptes amb què s’enfronta la indústria turística. “La bona notícia és que es poden fer coses, tot i que la dolenta és que les polítiques no estan adaptades per enfrontar-se amb aquests reptes”, va afirmar.

Notícies relacionades

“Quan la gent ha d’adaptar-se ràpid als canvis i pensa que la seva estabilitat s’erosiona i el seu país es danya, és quan sorgeixen els murs reals i metafísics per preservar el que són”, va afirmar, un fenomen global, com demostren el ‘brexit’ o els populismes al Canadà i Europa. “Són camins perillosos, jo crec a unir la gent, no a separar-la –va dir–, per això el benefici del turisme és recordar el valor de la diversitat”.

En la seva conferència, de tot just una hora, Obama va tenir temps fins i tot d’apel·lar als seus viatges de joventut, com un recorregut en bus nocturn entre Madrid i Barcelona compartint amb el seu company de seient, malgrat no compartir idioma, una mica de pa i vi. “Arribar a Barcelona a trenc d’alba i passejar per la Rambla va ser memorable”, va recordar.