JUDICI AL PROCÉS

Dos guàrdies urbans declaren com Cuixart es va oposar a la requisa de cartells de l'1-O

Cap d'ells el va sentir insultar-los, però sí dir-los que passessin de llarg i que "la Guàrdia Urbana no estava per fer això"

Altres agents relaten com una parella de mossos de Lleida els van insultar i gravar

zentauroepp46300404 graf8913  madrid  18 12 2018   el magistrado manuel marchena181227132131

zentauroepp46300404 graf8913 madrid 18 12 2018 el magistrado manuel marchena181227132131 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La sessió de la tarda d’aquest dimarts del judici al procés va anar saltant de Badalona l’1-O a Lleida. Els primers testimonis a comparèixer van ser dos caps de la Guàrdia Urbana de Badalona que van declarar en relació amb l’incident en què es van trobar a l’intentar requisar uns cartells que entenien que publicitaven el referèndum de l’1-O. Una de les persones que va aconseguir impedir-ho va ser el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que els va dir que passessin de llarg i que "la Guàrdia Urbana no estava per fer això". 

No obstant, cap dels agents va sentir que l’acusat els insultés. I un d’ells fins i tot va arribar a qualificar de "còmica" la situació en què Cuixart va posar les mans a sobre del capó del cotxe per impedir que arrenqués sense haver tornat un dels DNI de les persones que portaven els 45 cartells requisats. 

Prèviament havia qualificat la situació de "molt tensa", a causa de la gent que es va aproximar insultant-los amb "fascistes" i "us farem fora de Badalona". Per aquest motiu es va descartar la detenció del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de qui va treure al final del vehicle, el regidor de Guanyem Badalona José Téllezque aquest dilluns va ser absolt, i que un dels agents va recriminar per haver-los desautoritzat.

"Allà van els ‘piolines’"

També van comparèixer davant del tribunal diversos guàrdies civils, que van ser insultats per una parella de mossos que els van reconèixer mentre passejaven per Lleida i els van identificar dient "Allà van els ‘piolines’", amb referència al barco en què s’allotjaven els policies traslladats a Catalunya. 

La gent els va aplaudir, i els guàrdies civils es van dirigir als mossos perquè els identifiquessin i els posessin una denúncia. Un dels mossos es va treure la placa amb el número professional i els va insultar amb "fills de puta", perquè l’1-O havien pegat a la seva mare, la seva àvia, els amics... Davant del gran nombre de persones que se’ls acostaven i els gravaven, van decidir retirar-se per evitar mals majors. Un altre dels guàrdies també va denunciar que altres mossos els havien gravat a la porta de l’hotel. "A partir de l’incident, jo em vaig quedar a l’hotel", va explicar l’agent. També va declarar un dels mossos implicats que va insistir que només un dels guàrdies civils va accedir a ensenyar-li el seu número d’identificació quan l’hi van demanar en reciprocitat.

Un altre guàrdia, membre d’una unitat d’entre 70 i 80 agents, va relatar la resistència que van trobar a l’institut de Sant Andreu de la Barca l’1-O, on van ser rebuts amb "puntades de peu o cops de puny de cintura cap a avall" i insults de les persones que eren a segona fila.

"Més difícil que arribar-hi és sortir-ne", va explicar, tot i que va admetre que no hi va haver incidents, per la forma en què van abandonar el lloc després d’intervenir tres urnes. Segons el testimoni, "es va aguantar fins a l’inaguantable. Amb un altre criteri, hauríem acabat abans l’actuació".

Vídeos

Notícies relacionades

El que era cap de la Brigada Provincial de Policia Judicial a Catalunya i un inspector de policia d’aquesta brigada van comparèixer en relació amb els 66 vídeos gravats pels agents a través de les càmeres que portaven als cascos un o dos agents de cada unitat. Segons el criteri imposat per la sala, li va ser impossible relatar el que apareixia en les imatges. "En aquest moment estava a punt de ser interromput", va dir el president del tribunal, Manuel Marchena, davant la queixa d’un dels advocats de Cuixart, Benet Salellas.

El fiscal Javier Zaragoza va explicar que es referia a un ferit concret, però Marchena li va respondre que això ho podrà destacar "tot seguit" durant la prova testifical. "No tenim imatges a Lleida i Tarragona, però no sabem si no n’hi va haver o no es van aportar", va explicar el testimoni. L’inspector va explicar que la gravació total dura unes vuit hores, però no pot determinar si es va gravar més del que li va ser remès per fer el seu informe.