ELECCIONS INTERNES SOTA SOSPITA

Una plataforma de militants adverteix la direcció de Ciutadans d'una querella penal

Entreguen a la cúpula del partit un informe jurídic que veu possibles delictes de corrupció entre particulars, falsedat documental, revelació de secrets i danys informàtics a les primàries del partit

undefined47012108 madrid 18 02 2019 politica reunion del comit  ejecutivo de c190327211240

undefined47012108 madrid 18 02 2019 politica reunion del comit ejecutivo de c190327211240

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els problemes que han aflorat amb el vot telemàtic a les primàries de Ciutadans no han desaparegut, i porten camí de judicialitzar-se. Una plataforma de militants de Ciutadans acabada de constituir ha fet arribar aquest dimecres a la direcció del partit un informe d’advertència sobre responsabilitats penals per un possible frau a les primàries, celebrades aquest mes.

L’informe, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO i que ha sigut redactat per un bufet madrileny, constitueix la base argumental per a una futuradenúncia davant els tribunals ordinaris que fins i tot podria acabar a l’Audiència Nacional, ja que al·ludeix a perjudicis a diversos punts del país.

“Considerant que s’han vulnerat tots els tràmits legals establerts per al vot telemàtic –diu el dossier–, simulant i manipulant amb engany i temeritat el recompte i la votació dels afiliats del partit, entenem que s’hauria incorregut en una responsabilitat penal de l’article 31 bis del nostre Codi Penal”. Aquest article entén dels delictes comesos contra el funcionament legal al si de les persones jurídiques.

Casos oberts

La plataforma es diu Afiliats Afectats per les Primàries de Ciutadans, i sospita que s’ha “pertorbat el recompte real de les votacions”. Segons l’informe, els afectats entenen que “s’ha omès l’adopció de mesures de precaució i control exigibles” a les votacions de les primàries.

Ciutadans encara té oberts els casos de Madrid, Múrcia i Cantàbria dels que va informar aquest diari, i igualment el de Castella i Lleó, que el partit investiga internament i que aquest dimecres ha sigut objecte d’una denúncia a Valladolid.

En la majoria dels casos s’observa un comportament semblant en l’emissió del vot. El candidat guanyador es beneficia de pics horaris de votació, vots amuntegats en un o diversos espais curts de temps, mentre que la cadència de vot al candidat perdedor és més uniforme. 

Notícies relacionades

En el seu escrit, el bufet madrileny que treballa per a la plataforma detecta una “clara conducta delictiva, atès que s’ha obstaculitzat el lleial funcionament del sistema telemàtic”. L’informe adverteix de la possible existència de delictes de “falsedat documental, corrupció entre particulars, revelació de secrets i danys informàtics”.

Per les amenaces d’expulsió que floten a Ciutadans sobre qui denunciï el partit, cap militant vol figurar públicament com a president de la plataforma. El nombre d’integrants de diversos punts d’Espanya ja s’acosta al centenar, segons Mónica Balibrea, advocada penalista autora de l’informe. Segons el seu parer, el sistema de votació i recompte a Ciutadans “és molt poc garantista. I sempre hi pot haver qui el manipuli”.

Temes:

Ciutadans