Podem proposa prohibir als partits polítics finançar-se amb crèdits bancaris

Els morats consideren que demanar diners als bancs durant la campanya electoral "limita la democràcia"

Altres de les seves mesures és que les entitats bancàries no puguin invertir en els mitjans de comunicació

zentauroepp45871201 rueda de prensa de podemos181112115455

zentauroepp45871201 rueda de prensa de podemos181112115455

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La tornada de Pablo Iglesias i el seu discurs han començat a marcar el programa electoral de Podem. El secretari general carregava contra els "poderosos" –en què englobava bancs, fons d’inversió, mitjans de comunicació...– per limitar la democràcia. Per posar-li remei, els morats han proposat prohibir que els partits polítics puguin finançar-se durant la campanya electoral amb crèdits bancaris. La seva intenció, també, és que les entitats financeres no puguin invertir en grans mitjans de comunicació perquè no puguin influir en la línia editorial. 

El Consell de Coordinació de Podem ha traslladat a mesures concretes les paraules del seu líder. El secretari d’Organització, Pablo Echenique, ha anunciat que, en cas d’arribar al Govern, prohibiran que les formacions polítiques puguin acudir als bancs en períodes electorals. Aquesta iniciativa s’implementaria a través d’una reforma de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG).

Segons ha recordat, tant elPP com elPSOE han demanat "desenes de milions d’euros a la banca per dur a terme campanyes". Això, segons la seva opinió, suposa adquirir "enormes deutes milionaris amb una banca sobre la qual després cal legislar.

El dirigent morat ha posat la seva formació com un exemple clar que un altre sistema de finançament pot ser possible. Des que va néixer el 2014, el partit d’Iglesias ha recorregut a microcrèdits concedits per la gent per dur a terme les campanyes electorals. Aquest sistema, assegura, deixa en mans de la gent tot el poder: "Qui paga mana". 

Mitjans de comunicació i bancs

Notícies relacionades

Més controvertida inconcreta ha sigut la iniciativa proposada entorn de la presència delsbancs  en els consells d’administració de grans mitjans de comunicacióNoelia Vera, coportaveu de Podem, ha sigut l’encarregada de defensar aquesta mesura que encara està per definir. Els morats configuraran una taula de periodistes per analitzar com es podria plasmar aquesta proposta. No obstant, de moment es desconeixen els noms dels experts i com pensen implementar aquesta mesura. 

"No és sa per a la democràcia que els bancs posin les seves mans en els partits polítics i en els mitjans de comunicació", ha sentenciat Vera abans de mostrar el seu temor per la pressió que les entitats bancàries poden exercir sobre els periodistes. Referent a això, ha apuntat que el "dret a la informació s’ha de garantir des de l’àmbit polític".