EVENTUALS COMICIS CATALANS

L'ANC aposta per culminar el procés si l'independentisme supera el 50% dels vots

L'entitat sobiranista es reafirma en la via unilateral i exigeix els partits a no permetre la governabilitat de l'Estat

«Quan els presos siguin condemnats, haurem d'obligar a generar un 'momentum'», manté el seu full de ruta

zentauroepp46826526 anc plaa sant jaume190204102223

zentauroepp46826526 anc plaa sant jaume190204102223

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC  ja té llest l’esborrany del seu full de ruta 2019-2020, unes línies estratègiques que sotmetrà a votació dels seus socis en la pròxima assemblea general, que se celebrarà el 5 de maig a Tarragona. La via unilateral, la petició als partits independentistes d’impedir la governabilitat de l’Estat –i de “no recolzar cap mesura presentada en el Congrés”–, la difícil unitat estratègica en l’òrbita sobiranista i el judici del procés centren el debat en què se submergirà l’entitat.

Al document, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, destaquen que una sentència condemnatòria els obligarà a “generar un momentum i exigir a la comunitat internacional que no permeti un altre cop d’Estat”. Remarquen que és “molt probable” que el president,Quim Torra, convoqui eleccions anticipades i demanen estar atents a aquest escenari: “En aquest cas, si els partits o coalicions electorals indubtablement independentistes aconseguissin més de la meitat dels vots del Parlament de Catalunya, es podria culminar per la via unilateral el procés iniciat l’1 d’octubre del 2017”, asseguren.

Com ja va explicar aquest diari, sobre la taula hi ha tres escenaris: un referèndum pactat amb l’Estat després d’una negociació directa bilateral, descartat per “ingenu” i “impossible”; un referèndum acordat forçat per un organisme internacional, titllat de “molt poc probable”, i la via unilateral, el que consideren “més probable” i el que els permet ser “més proactius”.

Perquè l’emancipació tingui èxit, mantenen que es necessiten “alinear” el Govern, el Parlament, les institucions i la ciutadania mobilitzada. Quan ho estiguin, diu el text, “cal revalidar la declaració unilateral d’independència (DUI) al Parlament i publicar-la al ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya’ (DOGC), fer una proclamació solemne de la república davant del món, baixant la bandera espanyola del Palau i el Parlament, demanar el reconeixement internacional i constituir-se com a Estat”. Quan estigui fet, apel·len a “desplegar la llei de transitorietat jurídica, deixar en llibertat els presos i organitzar el retorn dels exiliats”. “Les institucions i, si fa falta, la societat civil hauran d’activar el pla d’organització del territori de forma indefinida en compliment de la legislació vigent de l’Estat constituït”.

Si s’optés finalment per la via de la mediació, plantegen dues condicions “mínimes”: la “revocació del judici” per l’1-O (i que els presos “surtin de les presons” i els ‘exiliats’ “puguin tornar”), així com que la negociació sigui “directa” sobre la independència. En cas que s’exigeixi un referèndum, reclama que sigui amb una “pregunta binària” sobre una emancipació “efectiva”.

Reforçar la coordinació

L’ANC  aposta pel seu lideratge de la societat civil i es fixa com a objectiu “promoure la creació d’un consell de coordinació per portar el país a fer efectiva de forma unilateral la seva autodeterminació”.

En el text, també aposten per incrementar els afiliats a sindicats independentistes, incrementar l’activitat judicial per “respondre” als atacs feixistes, reforçar la seva implicació en el Consell per la República i activar els Consells Locals de la República Catalana. 

Promeses per complir

Notícies relacionades

No obliden tampoc “les promeses que queden per complir”: “investir Carles Puigdemont i restituir el Govern legítim”, “anul·lar la suspensió” dels diputats i la retirada de sou, “acabar amb el relat interessat que criminalitza un sector reduït independentista dient que hi ha violència on no n’hi ha” i el “compliment de totes les promeses electorals”. 

“Hi ha una confusió entre la lluita per l’autodeterminació i la lluita contra la repressió, que provoca que l’atenció de desviï de l’objectiu principal, la independència”, conclouen.

Temes:

ANC