LLAÇOS GROCS

Cs acusa el Síndic d'"ordir un pla" amb Torra i torna a acudir a la JEC

Arrimadas assegura que el Govern "ha passat olímpicament de les seves resolucions"

Rafael Ribó evita valorar la nova pancarta al Palau de la Generalitat

zentauroepp47437906 dos pancartas nuevas190321104802

zentauroepp47437906 dos pancartas nuevas190321104802 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Síndic de Greuges ha presentat aquest dijous l’informe anual del 2018 en plena polèmica pelsllaços grocsRafael Ribó ha evitat esmentar les insígnies en la seva compareixença, centrant-se especialment en els apartats de l’informe que alerten d’una emergència social a Catalunya, però Ciutadans s’ha encarregat de passar-li igualment revista amb el sainet dels llaços i ha acudit per tercera vegada a la Junta Electoral Central (JEC).

Carlos Carrizosaha acusat Ribó d’haver "blanquejat" el president de la Generalitat, Quim Torra, d’"ajudar-lo a ordir un pla de sortida mig honrós amb els seus adeptes" i de "sotmetre" la institució als "interessos del procés". El Govern va assegurar que havia demanat un informe al Síndic sobre l’ordre de la JEC de retirar els llaços grocs de les seus que depenen de la Generalitat i que en desconeixia els detalls, tot i que va transcendir que Torra havia llegit la resolució elaborada de 'mutu proprio' divendres i va optar per ocultar-la.

El Síndic, en el seu torn de rèplica, ha defensat la seva tasca i ha posat com a exemple un episodi del 2017, quan la Junta Electoral de la província de Tarragona va prohibir a una associació portar els llaços grocs durant la campanya electoral i el Síndic va portar el cas a la Central i li va donar la raó, perquè aquests actes podrien haver-se donat dins de la normativa habitual. "És així com ens hem de moure els que volem ser garants de drets", ha asseverat, i ha afegit que, segons els principis de Venècia, "les afirmacions que es fan en aquesta tribuna són aberrants sobre el respecte als defensors del poble". En consideració als periodistes després del ple, ha evitat valorar la nova pancarta del Palau de la Generalitat, una maniobra que la JEC estudiarà aquesta tarda. 

Però sí que ha donat la seva opinió la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, que ja ha anunciat que el seu partit ha tornat a recórrer a la JEC per denunciar la inventiva. "És una amenaça a la democràcia que el separatisme continuï atacant la llibertat i la necessària neutralitat de les institucions, perquè el Govern ha passat olímpicament de les resolucions", i s’ha escudat en el fet que Espanya es mereix "unes eleccions netes, justes i lliures". Per això, ha dit que reclamarà les despeses del nou cartell per examinar si pot incórrer en un delicte de malversació de fons públics.

"Dimiteixi ja, sisplau"

A l’hemicicle, Carrizosa ha insistit que no només en època electoral s’ha de vetllar per la neutralitat de l’espai públic. "Vostè, que hauria de defensar-nos, defensa el Govern, no les persones", ha prosseguit des del faristol. I ha retret a Ribó que al seu informe no afegeixi els articles "racistes" de Torra, l’"adoctrinament" a les escoles, les multes a les "associacions colpistes", el "robatori de dades dels catalans" per l’1-O i els funcionaris "assetjats per simbologia política".

"Dimiteixi sisplau, dimiteixi immediatament. Fa 21 dies que està en funcions. Estalviï’ns més vergonya i més disgustos en la seva institució. No s’aprofiti més del bloqueig polític al qual tenim sotmès aquest Parlament en aquestes èpoques d’enfrontament polític", ha conclòs.

Els socialistes no han volgut burxar més la polèmica. "El Govern va dir que sempre fa cas de les recomanacions del Síndic. Senyora Artadi, estaria bé que faci seves també les recomanacions sobre les retallades, pobresa infantil, etc. Però només li fan cas quan els convé", ha reivindicat Marta Moreta.

Per la seva banda,Andrea Levy (PPC) ha arrencat la seva intervenció comparant la situació actual del Govern amb una pel·lícula dels Monty Python. Ha acusat Ribó d’elaborar "informes de part escrits per fer de relator al Govern": "Els independentistes, a casa seva, que es pintin la casa de groc i es posin llaços a la cuina o al lavabo, o el que vulguin, però que el senyor Torra s’abstingui de fer un ús patrimonialista dels seus interessos. I amb el canvi de pancarta el que està fent és la seva pròpia propaganda política, i vostè això ha de denunciar-ho", ha dit al Síndic en funcions.

‘Tu ja m’entens’

Notícies relacionades

Elscomunshan destacat la "capacitat de treball" de Ribó, perquè no creuen que sigui "acrític amb la posició del Govern", ja que alguns dels seus documents són una "bufetada", en temes socials, a l’acció de l’Executiu de Torra. "Aquests dies el Govern ha fet el ridícul donant munició a Ciutadans. Artadi va mentir aquest dimarts en roda de premsa", ha recordat David Cid i ha clamat perquè es compleixin totes les recomanacions, i no només algunes. 

La CUP no ha entrat en la polèmica per les insígnies, sinó que ha insistit en la "vulneració de drets polítics i civils". Des del grup republicà, han assegurat que mantindran els llaços "fins que duri aquesta farsa". "Si ens fan retirar pancartes, en posarem d’altres amb un ‘tu ja m’entens’", ha etzibat Gemma Espigares. Els postconvergents, en la mateixa línia, han sortit en defensa de Ribó tot i que han assegurat que "acostuma a ser crític amb les accions del Govern".