El PNB trenca l'aliança europea amb el PDECat després de la purga de Puigdemont

 

  / EFE / LUIS TEJIDO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La purga de Carles Puigdemont al PDECat, i la seva candidatura a les eleccions europees, ha dinamitat la històrica aliança que els convergents tenien amb el PNB per presentar-se junts a aquests comicis. La direcció penebista ha anunciat aquest dijous que trenca l’acord que havia subscrit amb el PDECat i que només garanteix a Puigdemont col·laboració postelectoral.

Aquest acord de col·laboració per al Parlament europeu l’han pactat en una conversa telefònica els màxims responsables dels dos partits, Andoni Ortuzar i David Bonvehí. Després de descartar la coalició amb el PDECat, el PNB tancarà en els pròxims dies una coalició per a les europees amb Coalició Canària i Compromís per Galícia, amb les quals té "avançades" les negociacions.

Notícies relacionades

El PNB ha assegurat que "entén, respecta i accepta" que la "situació política catalana porti el PDECat a la conformació d’una candidatura exclusivament catalanista i coherent amb el procés polític que allà es viu en els últims anys". "Això no és obstacle perquè les dues formacions, a les quals ens uneixen dècades de relació i fraternitat política, puguem continuar col·laborant en les diferents institucions parlamentàries, especialment al Parlament Europeu", ha assenyalat la formació basca.

Així, en els pròxims dies concretaran un acord de col·laboració postelectoral "que tindrà per objectiu la defensa del País Basc i Catalunya al Parlament Europeu i la reivindicació d’una veu i d’una representació justes per a les dues nacions en el futur d’Europa, així com la recerca de solucions al problema no resolt de l’encaix del País Basc i Catalunya, tant en el marc de l’Estat espanyol com de la Unió Europea".