PLE

Torra avisa Sánchez que no pot "governar contra Catalunya"

Iceta i Albiach exigeixen al president que plantegi una qüestió de confiança

Ciutadans percut en la negativa del Govern a retirar els llaços grocs

zentauroepp47426135 quim torra190320103401

zentauroepp47426135 quim torra190320103401 / ALBERT BERTRAN

5
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sessió de final de cicle al Parlament amb una de les últimes intervencions d’Inés Arrimadas com a cap de l’oposició en la sessió de control al presidentQuim Torra. I com al llarg d’aquests 10 mesos de legislatura, les qüestions de pes es van suscitar entre Torra i el líder del PSC, mentre que amb la flamant cap de llista de Ciutadans al Congrés per Barcelona es van viure els moments més aspres.

Iceta, després de remarcar que el de Junts per Catalunya era a hores d’ara el president amb pitjor valoració del seu mandat, va criticar al Govern "la seva inacció". "Vostès només es miren el seu país i no ens podem permetre més anys sense Govern", va afirmar Iceta abans de reclamar a Torra que plantegés una qüestió de confiança.

La resposta de Torra va ser situar, ben encaixat i en plena comoditat, el PSOE al‘bloc del 155’. Per a això va esmentar el passatge del llibre de Pedro Sánchez en què el socialista s’ofereix gustós a Mariano Rajoy per aplicar l’article constitucional d’intervenció de l’autonomia catalana.

I no només això, en un nou to lleugerament xulo, Torra va recordar a Iceta que "aquest Govern català tan mal puntuat per la gent ja ha vist passar dos presidents del Govern central".

Va recordar el president dues vegades la dada. De la mateixa manera que se li va exigir, també per dues vegades la moció de confiança. Arran de la manifestació de Madrid del cap de setmana passat, Torra va repetir que el final de l’estada de la Moncloa de Rajoy i Sánchez estaven directament relacionades amb la seva oposició a què Catalunya voti el seu futur. "No es pot governar contra Catalunya", va sentenciar com a, potser, espòiler del que pot passar al Congrés quan es compongui en el nou parlament després de les eleccions del 28-A.

I sobre la qüestió de confiança, va ser Jéssica Albiach (Catalunya en Comú Podem) la que també la va demanar, tot i que la seva manera d’aproximar-se a ella no va ser, com en el cas del socialista, per motius socials, sinó ecològics. L’aparició fulgurant de la preadolescent Greta Thunberg i la seva defensa de la política decidida contra el canvi climàtic va tornar al grup de CEP aquesta pàtina verda a la qual tant recorrien en temps d’ICV. No només els postecosocialistes van abordar la qüestió climàtica, sinó també la CUP, per cert.

Llaços grocs

I després va venir Arrimadas. Era obvi que Ciutadans, en plena campanya electoral, trauria rèdits de la prohibició de la Junta Electoral sobre els llaços grocs. No en va van ser ells els denunciants.

"¿Vostè s’ha llegit la prohibició de la JEC?" Va inquirir Arrimadas abans de deixar caure que "potser no ho havia entès, que pogués estar" insinuant alguna flaquesa intel·lectual del president. Finalment ella va concloure que Torra pretenia fer "el que li donava la gana".

Davant del soroll ambiental que va ocasionar la intervenció d’Arrimadas al grup independentista, la líder de l’oposició els va etzibar, divertida: "Aquí són tots molt galls, però després davant del jutge...¡com s’ensorren! ¡I com s’encolomen el mort!"

El president li va respondre que "trobaria a faltar el seu somriure", com diu la popular cançó ‘La vall del riu vermell’ i posteriorment va recórrer a un dels arguments més populars dels últims dies: "Si creuen que els llaços són polítics és que consideren que els empresonats són presos polítics". En aquell moment Arrimadas va fer la clàssica ganyota de ‘què està dient?’, mentre feia un gest amb el dit índex al cap amb què algú indica la bogeria d’algú altre. I Torra ha negat que s’amagui darrere del Síndic: "No m’amago darrere de ningú i prenc les decisions que he de prendre".

Xoc entre Carrizosa i Bosch

La picabaralla sobre els llaços grocs ha planat per tot l’hemicicle. La primera a esmentar-ho ha sigut la diputada del PPC, Esperanza García, en una pregunta sobre la seguretat dirigida al titular de la cartera, Miquel Buch, tot i que aquest ha evitat respondre a això. Després ho ha esmentat Marta Ribas, de Catalunya En Comú-Podem, per avisar el Govern que no facin cas al Síndic de Greuges només quan parli de llaços sinó també en els seus suggeriments sobre l’atenció als menors estrangers no acompanyats. Però el xoc ha explotat a preguntes de Carlos Carrizosa. El diputat taronja ha retret a l’Executiu de Quim Torra que "no respecti ni la neteja de les eleccions ni el seu àrbitre, que és la Junta Electoral Central (JEC)". El conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, s’ha tornat a remetre a la resposta del Síndic.

Notícies relacionades

Carrizosa s’ha servit d’ironia en el seu torn per repreguntar i ha etzibat si "els ciutadans abans de pagar impostos demanen informes el Síndic". "Vostè que s’asseu al costat de Buch que haurà de respondre per camuflar un presumpte assessor que en realitat és l’escorta d’un fugit. ¿Pensa complir el seu deure i posar els Mossos, com a força de seguretat de l’Estat, a complir el que diu la JEC? És que després ens assabentem pels judicis que la cúpula policial adverteix als polítics que incompleixen la llei", ha asseverat, i ha instat el Govern a "investigar els atacs feixistes que pateixen alguns partits a la nit", en al·lusió a les pintades d’Arran als edificis de Cs i el PPC

Bosch ha utilitzat la tècnica habitual dels taronges, els cartells, i ha mostrat la portada del diari ‘Abc’ amb el rostre de la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, el 20 de desembre del 2017, durant la jornada de reflexió: "¿Es reconeix, senyora Arrimadas?, ¿ho ha denunciat?. I ha prosseguit a llegir els titulars sobre els casos de tupinada en les primàries de Ciutadans. "I vostè té el morro de parlar de transparència electoral. Tenen un problema greu que es diu enquestes electorals. Els llaços grocs no hi seran el dia que no tinguem exiliats i presos polítics. ¿Es volen reconciliar amb el color groc, volen superar aquest trauma que tenen? Doncs que tornin i s’hi reconciliaran", ha etzibat. "Vosaltres sou el frau. Teniu un doctorat en frau", ha conclòs.