Torra desobeeix la Junta Electoral i manté els llaços grocs

Acatarà el que li recomani el Síndic i els serveis jurídics elaboraran un document

Artadi afirma que el conjunt d'edificis de les conselleries actuaran igual

abertran47415329 barcelona 19 03 2019  pol tica   reuni n del govern de la ge190319103929

abertran47415329 barcelona 19 03 2019 pol tica reuni n del govern de la ge190319103929 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena

La Junta Electoral Central (JEC) ha rebutjat aquest dimarts concedir al president de la Generalitat, Quim Torra, més temps per retirar els llaços grocs i les estelades dels edificis públics on onegen. En una resolució, en la qual dona resposta a un escrit presentat per Torra per correu electrònic remès a la JEC a les 14.30 h, insisteix en el fet que "no es pot suspendre el termini concedit", que expira aquest dimarts a les 18.00 hores. 

Aquesta resposta de la JEC arriba després que el president hagi decidit personalment mantenir la pancarta del balcó del Palau de la Generalitat, en defensa dels presos independentistes i "exiliats" amb el símbol groc, "sense discrepàncies" en el Goven, segons la portaveu Elsa Artadi. En tot cas, Artadi ha assumit que hi ha voluntat de tots els consellers actuar de la mateixa manera. "Torra apel·la a la llibertat d’expressió", segons Artadi. 

Torra acatarà el que li indiqui el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, sobre aquesta controvèrsia en relació amb la resolució de la JEC que obliga el Govern a retirar els llaços grocs i les estelades dels edificis públics de cara a garantir la neutralitat política en la campanya i precampanya electoral. "Se seguiran les recomanacions que acabi fent el Síndic", s’estigui d’acord amb les seves recomanacions o no, ha assegurat la portaveu.

Suport als Mossos

Així mateix, Torra ha enviat a la JEC un informe document de resposta al requeriment de la Junta Electoral, que ahir li va donar 24 hores per dur a terme la retirada dels símbols. El text insisteix en la "impossibilitat" de dur a terme el requeriment en tots els edificis i remet la llista dels béns immobles de la Generalitat, amb "tipologia" de gestió molt variada. El document informa la Junta de la decisió de sol·licitar opinió al Síndic, i per tot això demana la suspensió del termini de 24 hores.

Artadi ha afegit que "no s’ha donat cap ordre ni a consellers ni a funcionaris, cadascú ha d’actuar amb la voluntat i decisió lliure que vulgui actuar” i ha dit que si els Mossos, com a policia judicial, reben l’ordre de retirar els llaços, la portaveu ha mostrat la seva solidaritat amb la policia autonòmica. "Faran el que hagin de fer amb independència d’indicacions polítiques", ha assegurat.

La portaveu ha afirmat que es respectarà la decisió dels funcionaris que rebin un eventual requeriment en edificis públics concrets, però ha assegurat que hi ha acord en el si del Govern al respecte de la decisió política de Torra.

Responsabilitats penals

La JEC va advertir dilluns Torra que podria incórrer en responsabilitats penals si continuava sense acatar l’ordre de retirar els símbols independentistes. Convé recordar que la setmana passada el president va respondre a la Junta Electoral amb un escrit en el qual al·legava que les estelades són símbols de llibertat i no partidistes i que no podia executar l’ordre de retirar llaços grocs en tots els edificis públics. Va al·legar també que aquests llaços no són un element partidista, i es va basar en una votació del Parlament contrària a la retirada dels mateixos.

Notícies relacionades

Aquesta nova polèmica en relació amb els símbols va sorgir al presentar Ciutadans un requeriment a la JEC contra l’exhibició dels llaços i les estelades. En un primer moment, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va assegurar que en absolut el Govern es plantejava retirar-los. Posteriorment el titular d’Exteriors, Alfred Bosch, va assegurar al Parlament que el Govern estava contra la censura, però va eludir concretar si es retirarien els símbols.

Després de la decisió de la JEC, Torra va presentar un escrit amb els seus arguments contraris a retirar els símbols. Però al reiterar la Junta Electoral la seva decisió, ara Torra hauria deixat en mans de cada conselleria la decisió, si bé estaria disposat a atendre el que li indiqui l’informe jurídic que ha encarregat sobre la qüestió.