JUDICI AL PROCÉS

La Guàrdia Civil relata violència a tots els fronts

Els agents narren un «capítol de terror» el 20-S i l'1-O, amb un intent de sostracció d'arma inclòs

Un testimoni va veure «passivitat» en els Mossos mentre es produïa un «assetjament» de l'acció policial a Exteriors

zentauroepp46934678 judge manuel marchena  c  sits between magistrates andres ma190314163803

zentauroepp46934678 judge manuel marchena c sits between magistrates andres ma190314163803 / EMILIO NARANJO

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Ángeles Vázquez

La Guàrdia Civil va irrompre aquest dimarts al Tribunal Suprem. La imatge dels quatre comandaments que van contestar les preguntes de les acusacions i les defenses no es va distribuir fora de la sala, però el seu testimoniva buscar reforçar la tesi de la fiscalia que a la tardor del 2017 es va produir un alçament violent a Catalunya. A les imatges de les càrregues policials que estan en el record de gran part de la societat, van oposar un relat d’assetjament i “terror”contra els cossos policials durant els escorcolls del 20 de setembre, depagaments discretsper finançar el referèndum, dedestrucció de documentsi fins i totd’intents de sostreure l’armaa un agent durant la jornada del referèndum.

La sisena setmana del judici del procés es va iniciar amb la declaració del número dos de Cristóbal Montoro al Ministeri d’Hisenda, que va afirmar que la Generalitat va poder saltar-se en alguns moments el control del Govern sobre les seves finances. Peròde seguida es va obrir pas la Guàrdia Civiloferint una profusió de detalls inèdits sobre els fets del 20-S i sobre la identitat de qui va contractar la cartelleria del referèndum. Segons un dels agents, el “tal Toni” que havia contactat amb diversos testimonis anteriors per encarregar-los treballs relacionats amb l’1-O no era cap altre que Antoni Molons, exsecretari de Difusió de la Generalitat. Al seu domicili es va trobar una targeta telefònica comprada amb el seu DNI a nom fals.

No obstant, segurament les descripcions més interessants per a la causa del dia van ser les que van realitzar de les dificultats que es van trobar els cossos policials per complir els mandats judicials tant del 20-S com de l’1-O. Ho són perquè ajuden les acusacions a dibuixar uns escenaris violents imprescindibles per sustentar el delicte més greu que se’ls imputa a la majoria dels 12 líders independentistes que s’asseuen al Suprem: la rebel·lió. la rebel·lió.

“Una ràbia descontrolada”

Va sorprendre sobretot la narració que va fer un agent d’un episodi fins ara secundari en l’imaginari col·lectiu: l’escorcoll d’Exteriors, que es va produir el mateix dia de l’entrada –molt més publicitada– de la comissió judicial a la seu d’Economia. Segons ell, els concentrats a la porta van actuar amb “una ràbia descontrolada”, van colpejar els vehicles policials fins al punt de trencar-los els vidres i van intentar alliberar el detingut Xavier Puig, exresponsable de Tecnologia d’Exteriors. Va ser “un capítol de terror total”, durant el que mentre “els Mossos miraven” i no actuaven,fins i tot va aparèixer Carme Forcadell dins d’un cotxe per “animar” les masses, sempre en paraules del guàrdia civil.

El relat, que també incloïa sacsejos al vehicle que portava a la secretària judicial –que “va acabar plorant”–, va provocaruna guerra de vídeos al judici paral·lel en el qual s’han convertit les xarxes socials.Mentre Òmnium distribuïa imatges de gent llançant clavells a la Guàrdia Civil i de Mossos fent un cordó per facilitar el treball, altres seqüències mostraven la massa abalançant-se contra els cotxes policials en actitud poc amistosa, i les dificultats dels agents per obrir-s’hi pas.

El paper de Sànchez

Notícies relacionades

En el mateix sentit que el seu company va declarar un integrant del dispositiu que va participar en l’escorcoll del domicili de l’exnúmero dos d’Economia, Josep Maria Jové. Va explicar que no el van conduir a la seu de la Conselleria perquè el tinent al capdavant de l’operatiu en aquest punt de Barcelona li va assegurar que era “impossible” entrar-hi. I va afegir una dada crucial, si es confirma, contra la defensa de Jordi Sànchez: va afirmarque el llavors líder de l’ANC li havia dit que no es permetria l’entrada de ningú a l’edifici.

L’últim agent que va declarar es va centrar en l’1-O. Va parlar de l’“intent d’atropellament” a un guàrdia civil amb una moto, de “puntades de peu al cap” a uns altres dos, d’una “mossegada” a un altre, de “tractors i bales de palla” col·locats com barricades i també d’agressions amb “boles d’acer” i “productes lliscants”. A més, va detallar que una persona a qui anaven a detenir va intentar treure l’arma a un agent. Les defenses hauran d’esperar testimonis més favorablesper acreditar la seva versió dels fets.