CANDIDATURES

El PSOE defensa la seva "renovació" en les llistes després dels problemes a Andalusia

Ábalos evita entrar en una escalada dialèctica amb Díaz abans de les eleccions

Els socialistes continuen donant llargues a un possible cara a cara amb Casado

undefined47306619 graf2748  madrid  espa a   11 03 2019   el ministro de fomen190318120749

undefined47306619 graf2748 madrid espa a 11 03 2019 el ministro de fomen190318120749 / J P Gandul

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Un dia després que es tornés a plasmar la bretxa que separaSusana Díaz de Pedro Sánchez, ja que la federació no va avalar les llistes electorals a Andalusia, la direcció del PSOE ha defensat aquest dilluns la seva "renovació" en les candidatures, que en el cas de les del Congrés assoleix el 80%. Sánchez ha optat per dirigents afins en tots els casos, deixant enrere els qui van recolzar l’expresidenta autonòmica en les últimes primàries.  

El secretari d’Organització i ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha defensat que les llistes a les generals transmeten"renovació, energia, il·lusió, esperança", que s’han dissenyat pensant que el grup parlamentari socialista sigui "l’equip del Govern" i que els canvis duts a terme per la direcció del partit en les propostes que li van arribar des dels territoris han sigut "en molt poques circumscripcions".

"No només es van canviar les províncies andaluses, sinó en alguna altra. Sempre amb el mateix criteri: la comissió federal de llistes havia d’exercir la seva competència, amb el missatge que volíem unes candidatures pensades per les generals, no en una altra clau, per defensar l’acció de govern i recollir la diversitat d’aquest país", ha dit Ábalos.

"En prenc nota", va avisar Díaz diumenge passat, després que la seva federació no avalés les llistes i emetés un vot particular. El secretari d’Organització ha evitat entrar en una escalada dialèctica amb l’expresidenta andalusa, eterna rival interna de Sánchez, després que ella forcés la caiguda de l’ara cap de l’Executiu i perdés contra ell en unes primàries. "No interpretaré les seves paraules. Però no em semblen inadequades. Tots prenem nota", ha contestat Ábalos.

La "desesperació" del PP

Notícies relacionades

El PSOE, mentrestant, continua donant llargues al cara a cara amb Pablo Casado que demana insistentment el PP. Ciutadans també ha reclamat una trobada en aquest format amb Sánchez, i aquest té moltes possibilitats d’acabar produint-se. Si hi ha cara a cara, serà amb el líder conservador. Però els socialistes diuen que encara no han pres una decisió, que l’únic segur és que acudiran a un debat a cinc (amb el PP, Podem, Cs i Vox) i que no comparteixen les "urgències" de Casado, a qui li convé mesurar-se tot sol amb Sánchez perquè "se’l visualitzi com a alternativa, perquè no ho és", ja que "el seu projecte és una coalició a tres".

"No anirem a remolc de la desesperació de ningú", ha explicat el ministre, i ha acusat el PP de no tenir "una cultura de debats". Ábalos ha recordat que tant José María Aznar, el 1996 i el 2000, com Mariano Rajoy, el 2004 i el 2016, van rebutjar un cara a cara amb els candidats socialistes. "El com i el quan fer debats forma part de la nostra estratègia electoral. No tenim urgència", ha conclòs el número tres del PSOE.