TESTIMONI CLAU

Trapero estudia accions legals contra Nieto per vincular-lo a la fugida de Puigdemont

L'advocada de l'exmajor dels Mossos assegura que el seu testimoni desmunta l'acusació de rebel·lió

zentauroepp47347601 trapero i abogada190318101535

zentauroepp47347601 trapero i abogada190318101535 / Europa Press 2019

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’advocada de l’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, Olga Tubau, ha explicat aquest dilluns que estudien emprendre accions legals contra l’exsecretari d’Estat de Seguretat José Antonio Nieto per unes declaracions periodístiques en què va afirmar que qui més va ajudar a fugir l’expresident català Carles Puigdemont "va ser la seva escorta de Mossos escollida pel senyor Trapero".

En una entrevista a TV-3, Tubau ha assegurat que és "extraordinàriament greu que s’atribueixi al major Trapero un fet delictiu, que és un delicte d’obstrucció a la justícia", i ha recordat que la fugida de Puigdemont està sent investigada a l’Audiència Nacional.

"Estem estudiant l’exercici d’accions judicials respecte a unes manifestacions que són falses i que atribueixen al major Trapero un fet delictiu", ha indicat.

"És extraordinàriament sorprenent que el que va ser secretari d’Estat d’Interior surti a fer unes manifestacions públiques per rebatre’n una de testifical. Imagino que si ho fa és perquè havia de ponderar que era contrària als interessos de determinades persones assenyaladament vinculades al Ministeri de l’Interior", ha dit sobre les declaracions de Nieto dubtant del pla de Mossos per detenir l’anterior Govern després de la DUI.

Tubau s’ha mostrat satisfeta per la declaració de Trapero com a testimoni al Tribunal Suprem perquè va ser una "declaració ordenada, sistematitzada, aportant moltíssims elements fàctics, de dades", similar a l’última que va fer a l’Audiència Nacional, on està acusat de rebel·lió.

Rebatre la rebel·lió

En una entrevista a SER Catalunya, Tubau ha insistit que la declaració al Suprem "és la veritat, i és una veritat que no el perjudica". I, segons ella, podia contestar a tot perquè cap resposta podia ser incriminatòria i no necessitava mentir.

Quan li han preguntat si el seu testimoni permet rebatre l’acusació de rebel·lió contra els líders del procés sobiranista, Tubau ha valorat que el testimoni de Trapero "aporta elements molt valuosos i essencials per rebatre l’existència d’un delicte de rebel·lió".

Ha considerat que, si a la tesi de l’acusació cau el fet que el Govern català comptava amb un cos armat, els Mossos d’Esquadra, "sostenir la rebel·lió és una actitud voluntarista sense cap tipus de fonament".

La declaració dels comandaments policials

Tubau, en una entrevista a Catalunya Ràdio sobre la mateixa qüestió, ha explicat que la declaració del seu client desmunta la part de l’acusació en què se sustenta la rebel·lió "respecte al fet que el Govern, i els processats, haurien comptat en el seu pla secessionista amb un cos policial armat".

Notícies relacionades

L’advocada ha deduït que Diego Pérez de los Cobos i altres testimonis de caps policials espanyols que van anar en la mateixa línia que el coronel de la Guàrdia Civil "han faltat a la veritat". "La declaració de Trapero és la que es correspon amb la realitat, no perquè ho digui jo, sinó perquè hi ha una multitud d’elements objectius que ratifiquen la realitat del que ell explica", ha argumentat.

Tubau ha assegurat que va ser un "cert alliberament" per a Trapero poder declarar i defensar-se, tot i que fos en qualitat de testimoni, de les acusacions que els escrits de defensa inclouen sobre ell malgrat que no és part de la causa del Tribunal Suprem.