CAMÍ DE LES URNES

Espanya, abocada al bloqueig el 28-A

Enquestes i informes preveuen un empat entre esquerres i dretes que impossibilitarà governar

Els pronòstics apunten a una doble investidura de Sánchez en què Cs cedeixi o a una repetició electoral

undefined46973795 madrid 15 02 2019  pol tica   el presidente del gobierno  pe190315121739

undefined46973795 madrid 15 02 2019 pol tica el presidente del gobierno pe190315121739 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez havia fet una “promesa sagrada” al PNB a canvi del seu recolzament a la moció de censura. No convocaria eleccions abans d’un any per evitar que Ciutadans, llavors en plena cresta de l’onada, pogués guanyar la Moncloa. Fonts coneixedores de la negociació expliquen a aquest diari que aquesta va ser l’exigència del grup basc i un dels motius pels quals el líder socialista va resistir la temptació (i les pressions) per convocar generals el setembre, quanel ‘Govern bonic’ seduïamés enllà de les cotilles socialistes. Les enquestes internes situaven llavors el PSOE en135 escons, però el president del Govern va prendre l’arriscada decisió d’aguantar.

Sabia llavors que s’exposava a un dels escenaris més endimoniats, el que ara, a sis setmanes per al 28-A, s’instal·la com a més probable: que les eleccions generals condueixin a un empat estèril entre el bloc de la dreta i el de l’esquerra que no permeti formar govern, la qual cosa portaria a una repetició electoral a la tardor si els partits no estan disposats a trobar fórmules alternatives de cooperació. És a dir, a abandonarvetos, assumir la ‘real politik’ i construirpassarel·lespragmàtiques entre els dos mons.

Dos intents, estiu pel mig

A compte del que pugui canviar la campanya, les enquestes i les anàlisis electorals confirmen que el bloqueig és l’escenari que guanya enters cada dia. Els partits surten a guanyar el 28-A, però miren de reüll el dia després i comencen a cavil·lar què fer si les eleccions s’han de jugar endos assalts.

Un informe de la consultora Llorente y Cuenca a què ha tingut accés EL PERIÓDICO conclou que les possibilitats que no es pugui formar govern després del 28-Asuperen el 50%. El resultat més probable, segons aquest estudi, és que el PSOE sigui primera força (però sense majories) i que el PP resisteixi (a la baixa) en la segona plaça. Aquesta situació, preveuen, desembocaria abans de l’estiu en una primera investidura de Sánchez que resultaria fallida. El socialista forçaria un altre intent a la tornada de les vacances, una espècie desegona volta. Fonts pròximes al president avalen aquesta hipòtesi si es confirma el bloqueig.

En aquesta tessitura, la pressió de l’opinió pública i de l’esfera econòmica sobre Ciutadans perquè permetés a Sánchez governar i evités la incertesa d’una repetició electoral seria intensa. 

Coalició o a les urnes

Els socialistes (que gairebé descarten poder sumar amb unPodem que es queda en els ossosPodem) juguen amb la carta que la pressió sobre Cs acabi evitant uns segons comicis. Compten els socialistes, a més, amb una carta eficaç: Sánchez (ja amb el control total del nou PSOE) pot oferir a Rivera coalició de Govern en la segona votació d’una segona investidura, en què ja només necessita més ‘sís’ que ‘nos’.

Si Cs no obté resultats èpics (les enquestes diuen que no els aconseguirà) la millor manera d’evitar un naufragi en repetició electoral podria ser aixecar el veto al PSOE amb un discurs en favor de l’estabilitat. “És molt probable que aquesta sigui la justificació que necessita Ciutadans per sortir de la posició de veto en què està tan incòmode i Rivera es pugui convertir en un home d’Estat”,argumenta l’assessor Luis Arroyo.

Sánchez ha après a jugar amb els temps. No té presses. Després del 28-A, les noves Corts es constituiran el21 de maig, en la setmana de les eleccions europees, autonòmiques i municipals. Es dona per fet que elRei no cridarà aconsultesels líders estatals en plena recta final d’aquesta campanya per evitar interferències, cosa que situaria la primera investidura al juny com a molt d’hora.

La lliçó de Podem

Els analistes mantenen el dubte sobre el paper d’Unides Podem. El 2016 els morats van votar en contra de Sánchez, una cosa que va portar a la repetició electoral i a un nou mandat de Rajoy, decisió que va serpenalitzada pels votantspodemistes. Pablo Iglesias va perdre llavors un milió d’electors. Les enquestes estimen que se li ha escapat un altre milió i mig més. La portaveu, Irene Montero, va ser una de les més fermes defensores del discurs de la ‘calç viva’ que va immortalitzar el ‘no’ a Sánchez al Congrés.

La majoria de les enquestes coincideix a assenyalar la impossibilitat de formar Govern com el resultat més plausible, a compte del que passi en la campanya. “Veig que el més probable és que hi hagi bloqueig. Tret que el PSOE passi dels 125 escons, perquè llavors governaria en minoria amb recolzaments puntuals i no hi hauria necessitat de repetir eleccions, però no crec que Sánchez aconsegueixi un resultat tan ampli”, afirma Àngels Pont, directora del Gabinet d’Estudis d’Opinió Pública (GESOP).

La mitjana de les enquestes publicades reforça la tesi del bloqueig. Segons el web Electomanía, el PSOE se situa en un 26,9% de mitjana; el PP, en el 20,3%Cs cau fins al 16,1%Unides Podem baixa fins al 13,8% i Vox obté el 12,3%. Per Arroyo, que a hores d’ara les tres dretes no sumin té molt a veure amb els errors comesos per Pablo Casado i Rivera. “TenimCasado cometent errors cada dia i Rivera terriblement incòmode, engrandint l’espai del PSOE. De l’altre costat, tenim un Govern que no s’equivocarà. Està còmode i ha fixat un eix de campanya guanyador: o Sánchez o les dretes”,opina.

Els cabells blancs

Notícies relacionades

L’equip del president diu estar focalitzat en el28-Aperquè creu que la campanya mourà molt vot. “Després d’aquesta data és quan es tornen a repartir cartes per a la pròxima jugada, fins aleshores sortim a arrasar, estem buscant una mobilització alta per evitar que el PP, Cs i Vox aconsegueixin sumar”, expliquen fonts pròximes al cap de l’Executiu.

Persones del seu cercle més proper expliquen que Sánchez està absolutament concentrat en una campanya en què se sent còmode i capaç de guanyar. Ell mateix reconeix en els mítings que el vestit de cap de l’Executiu no l’angoixa: “Quan em diuen‘Aquests cabells blancs que tens ¿són de president del Govern?’ Dic que no. Són de secretari general del PSOE”.