investigació

El jutge imputa uns altres quatre policies nacionals per les càrregues de l'1-O

Ja són 41 els agents investigats per les violentes càrregues als col·legis electorals

2
Es llegeix en minuts

ElJutjat d’Instrucció Número 7 de Barcelona ha acordatinvestigar quatre altres agents de la Policia Nacional per la seva intervenció l’1-O a l’Escola Mediterrània de Barcelona, amb el que s’eleven a 41 el nombre total d’agents imputats fins ara per les càrregues policials.

Segons ha informat el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i advocat, Jaume Asens, el jutge que indaga les càrregues policials a la capital catalana per l’1-O ha acordat investigar aquests nous quatre agents en resposta a un escrit de l’ajuntament barceloní, que exerceix l’acusació. “Les mentides sobre la violència dels manifestants de Millo, Zoido, Nieto i Pérez de los Cobos al Suprem es desfan com un terròs de sucre en mans del jutjat de Barcelona perquè les imatges proven l’actitud escrupolosament pacífica (dels votants) i no hi ha cap situació de resistència agressiva”, ha dit Asens a través del seu compte a Twitter.

Segons el regidor i també candidat de Catalunya en Comú-Podem per Barcelona a les eleccions generals del 28A, “l’obstrucció de la fiscalia i de la Secretaria d’Estat d’Interior a la investigació dels fets ens ha obligat a identificar i portar davant de la justícia els autèntics violents de l’1-O”.

Asens ha remarcat que amb aquests quatre nous policies investigats ja són 41 els agents citats a donar explicacions al jutjat. Segons el seu parer, la investigació judicial posa de manifest que “l’operatiu policial al CEIP Mediterrània no va respondre als principis de necessitat, oportunitat i excepcionalitat”. En aquesta escola “hi va haver 30 persones ferides i [la policia] hi va intervenir sense previ avís, en contra del que va dir Zoido al Suprem”, ha dit Asens.

Ordres de tancar escoles

“Tant les declaracions dels comandaments policials al Suprem com la investigació que hem impulsat al jutjat de Barcelona posen en evidència que es van donar ordres de no detenir i de no tancar escoles, una actuació que incompleix l’ordre judicial del TSJC del 27 de setembre de 2017”, ha afegit l’edil.

Asens ha defensat que “es confirma que l’objectiu era castigar i atemorir els votants, més que complir l’ordre judicial. La contundència policial va alterar la normal convivència ciutadana, en contra del que exigia el TSJC”.

Notícies relacionades

“No ens aturarem fins a depurar responsabilitats dels màxims responsables de l’operatiu”, ha conclòs Asens.

Divendres ja van declarar davant del jutge que porta el cas tres agents de la Policia Nacional investigats per les càrregues durant el referèndum il·legal de l’1-O, en què van assegurar que “temien per la seva vida” i que “mai havien sentit l’odi que van sentir aquell dia”. Per al pròxim divendres, dia 22, el mateix jutge ha citat a declarar com a investigats un inspector i dos subinspectors, responsables de l’operatiu desplegat a l’escola Estel de Barcelona.