ENTREVISTA AL VICEPRESIDENT D'ÒMNIUM

Marcel Mauri: «Anem a Madrid per alertar els demòcrates d'Espanya»

El vicepresident d'Òmnium Cultural afirma que unes eleccions «difícilment» poden ser una resposta a una sentència condemnatòria

«És imperdonable que, en comptes d'unitat, hi hagi una divisió, desconfiança i incapacitat de teixir complicitats», assevera Mauri

jregue47334658 barcelona 13 03 2019  pol tica   entrevista al vicepresident190314194632

jregue47334658 barcelona 13 03 2019 pol tica entrevista al vicepresident190314194632

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, atén EL PERIÓDICO a les portes del desembarcament del sobiranisme a Madrid per protestar pel judici del ‘procés’.    

–Després d’un mes de sessions, ¿veu possible l’absolució?

–S’ha evidenciat que és un judici polític i que l’acusació no té per on agafar la rebel·lió i la sedició, ja que no hi ha hagut violència. Jordi Cuixart vol sortir de la presó però amb dignitat, havent avançat en aquest conflicte, sense renunciar a res. Ni ens plantegem un indult. Només acceptem l’absolució. 

–¿Manté que no es donen les garanties per a un judici just?

–S’ha constatat que no perquè a les defenses els han tret la majoria de testimonis i proves, i a Vox no. S’està parlant de tuits, de si van poder entrar o no uns entrepans i de si un dissenyador va fer una cosa o una altra. Encara no hem sentit cap pregunta sobre tancs, armes i morts que hi va haver en aquesta suposada rebel·lió, perquè no n’hi va haver. Marchena vol anar de jutge imparcial, però no ho és perquè se sent atacat pel sobiranisme.

–Dos testimonis van assenyalar que Òmnium va encarregar els anuncis de l’1-O. 

–Parlaven d’uns cartells que no tenen res a veure amb els del referèndum. La Guàrdia Civil ha entrat dues vegades a la nostra seu, s’ho ha emportat tot i no ha pogut demostrar absolutament res. 

–¿Per què una marxa a Madrid?

–Per alertar tots els demòcrates d’Espanya que la defensa de la democràcia passa ara per defensar els drets civils i l’autodeterminació de Catalunya. Ha sigut l’1-O el que ha arribat a qüestionar el règim del 78. L’Estat s’ha sentit agredit i s’està defensant. I tampoc hem despertat cap fantasma, hem evidenciat que l’extrema dreta era ben viva, com ho fa també el feminisme. Després del sobiranisme vindran contra aquests col·lectius i s’ha de denunciar que un partit com Vox estigui marcant la política espanyola i que per això anem a unes eleccions.

–El 28-A respon al cop de porta d’ERC i el PDECat als comptes. ¿No?

–No. Hi va haver una manifestació a Madrid de 45.000 persones, entre les quals gent d’extrema dreta, que demanaven que s’acabés el diàleg i eleccions. I la resposta irresponsable del Govern va ser convocar-les, aixecar-se de la taula i donar ales a l’extrema dreta. L’Advocacia de l’Estat manté les mateixes acusacions que Vox, però encara està a temps de retirar-les totes. 

–¿Quina serà la resposta a una sentència condemnatòria?

–Estarà a l’altura de la magnitud del que significarà la constatació de l’enfonsament de l’Estat de dret i de l’atac contra la societat civil. Com deia Cuixart: el dret a manifestació es defensa manifestant-se i el dret l’autodeterminació, exercint-la.

–¿I unes eleccions?

–Difícilment poden ser la resposta a una sentència. No m’ho imagino. Provoquen necessàriament la legítima confrontació d’idees, i el que cal posar de relleu és que la majoria vol una solució política que passi per l’exercici del dret a l’autodeterminació. 

–¿S’han establert ja contactes per abordar una estratègia unitària?

–Si no, estaríem negligint.

–¿Un Govern sense pressupostos pot «fer república»?

–La repressió política busca la divisió. Dit això, hi continua havent un 23% de persones que viuen sota el llindar de la pobresa i això és inadmissible. I tant que necessitem un país que avanci amb un Govern i un Parlament fort. És indispensable.

–¿Què opina que ERC pacti amb Bildu i no amb el PDECat?

–Respon a les dinàmiques dels partits i a la forma com creuen que poden maximitzar vots. Els demanem unitat estratègica. És imperdonable que, en comptes d’unitat, hi hagi divisió, desconfiança i incapacitat de teixir complicitats.  

–¿A quin lloc deixa els independentistes que s’assumeixi que la DUI no va ser més que simbolisme?

–Qui ha de donar explicacions són els que no estan patint aquesta repressió, els que la van provocar. Si hi havia tant tumult, ¿per què no hi va haver cap detingut?

Notícies relacionades

–¿Quants socis ha guanyat Òmnium des de l’inici de la vista? 

–Uns 20.000 socis.