Canvi de plaques

Els senyals de 'Stop' són ara senyals de 'Pareu' al poble lleidatà de Torrelameu

La idea va sorgir fa dos anys i al desembre va rebre l'autorització de la patent per part del Ministeri d'Energia

foto 3468482

foto 3468482

1
Es llegeix en minuts
Efe

La localitat lleidatana de Torrelameu va estrenar dissabte els dos primers senyals de circulació en català que substitueixen l’‘Stop’ per la paraula ‘Pareu’.

L’inici de canvi dels senyals va tenir lloc en el marc de la Festa de la República que va acollir aquest poble de la comarca de la Noguera dissabte passat.

Segons ha explicat a Efe l’alcalde de Torrelameu, Carles Comes (ERC), la idea va sorgir fa més de dos anys i, a partir de llavors, van demanar poder tenir la patent per tirar endavant la iniciativa.

Finalment, el mes de desembre passat van rebre l’autorització de la patent per part del Ministeri d’Energia i, a partir d’ara, serà una empresa de Barcelona la que l’exploti per fabricar els senyals en català.

Quatre senyals

Comes assegura que l’únic requisit que han de conservar aquests senyals viaris és el de la forma octogonal i que, per tant, l’idioma de l’interior pot ser un altre de diferent de l’anglès.

L’alcalde afirma que "aquesta decisió no va en contra del castellà", sinó d’un anglicisme que en altres països ja han decidit canviar pel seu idioma natiu.

De moment, l’ajuntament ja té a la seva disposició quatre senyals, malgrat que només se n’han col·locat dos perquè els assistents a la Festa de la República poguessin fer-se fotos amb la resta.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Comes afirma que en un període màxim d’un any espera haver canviat ja la totalitat dels senyals de ‘Stop’ del poble per les de ‘Pareu’.

Finalment, l’alcalde assegura que els veïns del poble, "de moment", s’han pres bé la decisió, ja que no és la primera polèmica que provoca l’ajuntament, que a l’interior del consistori ha col·locat una pantalla que compta els dies que porten a la presó els polítics independentistes i que va canviar el nom d’alguns carrers pels noms d’aquests.

Temes:

Català