CARRERA AL 28-A

La Junta Electoral obliga Torra a retirar l'estelada i els llaços grocs

L'òrgan considera que són "símbols partidistes" i no han de ser als edificis de la Generalitat

L'acord avala els "divendres socials" del Govern i no prohibirà les rodes de premsa després del Consell de Ministres

abertran43585249 b17  barcelona  02 06 2018   trabajadores de la generalitat 190311195936

abertran43585249 b17 barcelona 02 06 2018 trabajadores de la generalitat 190311195936 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Una de freda i una de calenta per als partits de la dreta en plena carrera cap al 28-A.  La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit, aquest dilluns, que la Generalitat ha de retirar de manera immediata els llaços grocs i les estelades dels edificis públics, perquè són "símbols partidistes" que no han de ser presents en les institucions durant la competició electoral. En la seva reunió, en canvi, l’òrgan que regula els comicis legislatius ha desestimat les reclamacions del PP i Ciutadans que demanaven anul·lar les compareixences que informen del contingut validat en el Consells de Ministres, perquè considera que l’Executiu no ha vulnerat la llei orgànica de règim electoral general (Loreg).

La JEC dona un termini de 48 hores al president Quim Torra perquè retiri les estelades i els llaços grocs de les institucions dependents de la Generalitat per l’obligació d’"els poders públics de mantenir estrictament la neutralitat política durant els processos electorals" i perquè la llei els prohibeix prendre partit en els comicis. La Junta Electoral recorda que "les llibertats ideològiques i d’expressió són drets fonamentals de les persones, no dels governants", i argumenta que tant els llaços com l’estelada són "símbols partidistes" que fan servir formacions polítiques que es presenten a les legislatives del 28-A.

"Tots dos són signes que poden ser legítimament utilitzats per aquestes formacions polítiques en la seva propaganda electoral, però, no, pels poders públics, perquè han de mantenir una rigorosa neutralitat política", justifica l’acord de la JEC, que ha sigut notificat a les juntes provincials perquè vetllin pel compliment d’aquest acord.

La Junta Electoral estima la reclamació presentada per Ciutadans respecte a aquests símbols a Catalunya, però llança una galleda d’aigua freda sobre la pretensió d’aquest partit i del PP de prohibir les rodes de premsa després del Consell de Ministres, perquè determina que el Govern no ha incomplert la llei electoral.

No hi ha electoralisme

"No es posa en relleu que s’hagi produït cap conducta prohibida en els apartats 2 i 3 de l’article 50" de la Loreg, conclou la JEC en l’escrit remès a les dues formacions.  Aquests preceptes, als quals apel·laven conservadors i liberals, estableixen que des de la convocatòria d’eleccions fins al dia de les urnes queden prohibits els actes organitzats o finançats pels poders públics que comuniquin assoliments obtinguts o que utilitzin imatges similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes. També prohibeix inauguracions en període preelectoral. 

La JEC considera que cap d’aquestes circumstàncies es presenta en l’actuació del Govern. Pablo Casado i Albert Rivera van formalitzar les seves reclamacions davant la JEC la setmana passada, perquè consideren que Pedro Sánchez fa "electoralisme" al comunicar a l’opinió pública reials decrets aprovats pel Govern en període preelectoral. Entenen que les rodes de premsa des de la Moncloa constitueixen una utilització de les institucions de manera partidista i acusen el PSOE d’anar "dopat" al 28-A.

Notícies relacionades

La protesta, elevada en primer moment pel PP i a la qual es va afegir Cs, ha buscat neutralitzar l’efecte dels denominats "divendres socials""divendres socials", en al·lusió a les mesures adoptades per l’Executiu en el Consell de Ministres.

La Generalitat, el PP i Ciutadans tenen la possibilitat de recórrer els acords adoptats per la Junta Electoral davant el Tribunal Suprem. Aquest dilluns, des de la formació de Rivera, han descartat aquest recurs.