Crítiques de partits polítics

El Govern central defensa el premi de Tauromàquia a Padilla després de la seva exhibició de la bandera franquista

L'equip de Sánchez ha defensat que el guardó es concedeix per "mèrits professionals"

tere

tere

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern central ha defensat la concessió del Premi Nacional de Tauromàquia el 2018 al torero Juan José Padilla, malgrat les crítiques que denuncien l’exhibició d’una bandera franquista durant una de les seves corrides. L’Executiu ha recordat que el jurat que el concedeix és "independent" i actua per mèrits professionals.

El nomenament de Padilla com a Premi Nacional de Tauromàquia, el novembre de l’any passat, va generar denúncies per part de partits polítics –com ara Podem, el PDECat i PACMA–, així com d’associacions que criticaven que un Executiu socialista pogués reconèixer, no només algú que "tortura animals en una plaça pública", sinó també algú que ha exhibit una bandera preconstitucional després d’una de les seves feines.

Aquesta situació es va produir el setembre del 2017 durant una corrida celebrada a la localitat de Villacarrillo (Jaén). Llavors, el ‘diestro’ va assegurar que la bandera no era seva i que la va recollir d’entre les que li sol llançar el públic al final de la seva actuació.

En el seu moment, el Ministeri de Cultura i Esport ja va assegurar que mantindria aquest premi a Padilla, malgrat les crítiques, i ara, el Govern defensa la decisió presa pel jurat d’aquests guardons que, segons apunta, "actuen amb autonomia sota criteris objectius de mèrits professionals i tenen en compte la qualitat de les obres o activitats culturals realitzades".

Defensa dels jurats

Així ho fa en una resposta a una pregunta parlamentària realitzada pel diputat del PDECat Sergi Miquel. Miquel demana explicacions a l’equip de Pedro Sánchezsobre la compatibilitat d’entregar el premi a algú amb aquest tipus de comportaments.

En el text de l’Executiu, el Govern insisteix que el Premi Nacional de Tauromàquia es concedeix com a reconeixement als "mèrits extraordinaris d’un professional, entitat o institució a l’exercici de les diferents activitats i manifestacions" d’aquest sector, o per "la seva tasca en favor de la difusió dels valors culturals de la Tauromàquia".

Notícies relacionades

En la contestació, a més, l’Executiu precisa que el jurat és designat pel ministre, a proposta dels directors generals competents, entre persones de reconegut prestigi en les diferents categories en què es concedeix el reconeixement i, preferentment, entre els que proposin les institucions acadèmies, corporacions i associacions professionals.

"A més, formen part del jurat una persona a proposta dels centres i/o departaments acadèmics dedicats a la investigació des de la perspectiva de gènere, de manera que quedi garantida al màxim la idoneïtat, competència i independència dels jurats", apunta el Govern. 

Temes:

Toros Banderes