Rivera avisa que ja no es conforma amb pactes i que vol estar en el Govern

El líder de Ciutadans, proclamat candidat, diu que unirà els espanyols amb un gran «diàleg nacional»

Els taronges s'exhibeixen com a garantia contra independentistes i els «cops de dit» a l'Administració

fcasals47294127 graf2062  madrid  10 03 2019   el secretario general de ciud190310130701

fcasals47294127 graf2062 madrid 10 03 2019 el secretario general de ciud190310130701 / Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Albert Rivera ja és oficialment el candidat de Ciutadans a La Moncloa. Així ha sigut proclamat en unes primàries en què ha arrasat amb el 97 per cent dels vots, tot i el poc entusiasme que ha aixecat un procés intern –30 per cent de participació– el final del qual estava escrit per endavant, per falta de rivals. Rivera és l’aspirant taronja i aquesta vegada, diu, sí que es veu president. Així ho ha proclamat aquest diumenge a l’acte de presentació de la seva candidatura, que s’ha celebrat a Madrid, en què, entre altres coses, ha enunciat els tres compromisos amb què pensa demanar el vot d’ara endavant: defensa a ultrança de la llei i la justícia, amb la mirada posada a la Constitució i la negativa a donar indults a separatistes; garantia d’un govern “transversal i dels millors” i una Administració “sense cops de dit”, amb l’obligació general de superar concursos en tots els nivells. En tercer lloc ha col·locat l’impuls d’un diàleg nacional per emprendre reformes a deu anys que sobrepassin els límits del Congrés i la política, que escoltin la societat civil. “Jo uniré els espanyols”, ha assegurat en un discurs en què, a més, ha avisat que ja no es conforma amb pactar, com ha demostrat a Andalusia, sinó que pretén assegurar-se llocs en els governs. En tots: central, autonòmics i municipals.

Aquesta última afirmació és clau. Ho és per a l’arriscada estratègia electoral que s’han marcat Rivera i els seus, aprovant en una Executiva fa setmanes el seu compromís de no arribar a un acord amb Pedro Sánchez sota cap circumstància després de les generals del 28 d’abril (una altra cosa són els comicis de maig, en què no es tanquen a pactar amb el PSOE). Així, s’arrisca a poder arribar únicament a pactes amb la dreta de Pablo Casado i, el més rellevant, amb Vox, sense que ningú a Cs s’atreveixi a descartar que, si els donen els números, també acabin compartint consell de ministres amb els de Santiago Abascal.

Però també és fonamental per als altres partits que tenen amb possibilitats a la campanya i que saben que el 2019 sembla més que impossible arribar al poder sense unes aliances en què els taronges poden exercir un paper fonamental. “Si tots ens posen al centre de la diana política serà per alguna cosa [...]. Des del que va passar a Andalusia saben que ara volem governar”, ha insistit el president de Ciutadans en un acte en què la paraula “valent” per referir-se al mateix Rivera per part d’altres companys i “Espanya” s’ha repetit fins a la sacietat, a més de presentar-se un dels nous logos de campanya: el nom ‘Albert’ en lletres petites i laterals unit a un cognom destacat en lloc central en lletres grans, ‘Rivera’, i tenyit dels colors de la bandera espanyola. Detalls a remarcar en un moment en què la batalla pel vot de la dreta s’està agreujant davant l’ascens de Vox que auguren els sondejos i els vaivens que assenyalen per a Cs i per al PP, amb important caiguda d’escons a la vista.  

Esdeveniment personalista i personal

Notícies relacionades

Albert Rivera va ser presentat pel número dos del partit, José Manuel Villegas, que ja va traçar un retrat molt personal de l’acabat d’escollir candidat i la relació professional i personal que mantenen tots dos. Una cosa similar va fer Inés Arrimadas, que acaba de ser ungida com a cap de llista per Barcelona per al Congrés. Ella es va encarregar de treballar més la política, sobretot la catalana, i va deixar clar que serà un dels temes fonamentals (segurament el més recurrent) de la campanya. Segons va dir, després d’haver aconseguit fer néixer i créixer fins a guanyar les eleccions autonòmiques un partit a Catalunya i haver fet el salt al terreny de joc nacional, ara toca, els agradi més o menys a alguns, garantir que entrin a La Moncloa per a des d’allà tenir eines útils amb què combatre l’independentisme.

Juntament amb aquestes presentacions, esquitxades d’anècdotes personals, es van emetre un parell de vídeos “sorpresa” per al president del partit en què alguns dels seus professors, el seu entrenador de waterpolo, una de les seves cosines o algun amic personal parlaven sobre les virtuts de l’aspirant a liderar Espanya. En el segon apareixien imatges de Rivera amb companys i col·legues de l’àmbit internacional en un intent de potenciar la seva projecció exterior, en què ell mateix va apuntar que té molta feina a fer, i va posar els exemples de la Unió Europea, Veneçuela o Colòmbia. En aquest vídeo apareixia algun d’aquests líders que l’han advertit sobre que és perillós formar part d’aliances que depenen de la ultradreta, per cert.